X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:46 ⇒ 19:55 | Izvor: TANЈUG

Vučić Kurtiju: Ne možete da vrijeđate Srbiju, ne predstavljate državu (FOTO)

Ne možete da vrijeđate Srbiju, vi ne predstavljate državu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju, koji je na panelu u Minhenu kritikovao "mini Šengen" i, kako piše Kurir, rekao da "Srbiju treba osloboditi Kosova".
Vučić (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Beogradski list navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je Kurti rekao da će Priština uvesti Srbiji recipročne mjere, na šta mu je predsjednik Srbije odgovorio: "Ne možete da vrijeđate Srbiju".

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu: „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 14, 2020 at 9:21am PST

Vučić je, obraćajući se Kurtiju, dodao:

- Ne predstavljate državu. Pola svijeta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Ako nastavite sa uvredama, ok je. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko mini Šengena... ja vas ne razumijem - rekao je srpski predsjednik, kako ga citira list, i konstatovao da je ta inicijativa za Kurtija "veliki izazov".

On je dodao i da Kurti, ako razmišlja o mjerama reciprociteta, treba da pročita Briselski sporazum.

- Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i ništa niste uradili - rekao je Vučić, na šta Kurti, kako navodi Kurir, nije odgovarao.

Vučić danas popodne učestvuje na okruglom stolu o bezbjednosti na Balkanu, što će možda biti prva prilika da ukrsti argumente sa Aljbinom Kurtijem , koji prisustvuje istom panelu, zajedno sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem.

Panel na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja zapadnog Balkana" održava se u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsjednikom Vučićem, a on je uzvratio da je srpska strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primjeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Najavljeno je da će panel moderirati bivši specijalni savjetnik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Natali Toci, inače direktorka Instituta za spoljne poslove.