X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/02/2020 |  21:45 ⇒ 21:48 | Izvor: SRNA

Ambasadori zemalja Kvinte: Odluke Ustavnog suda su obavezujuće

Ambasadori zemalja Kvinte i Delegacija EU u BiH istakli su zajedničkoj izjavi da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće i da se moraju sprovesti, ali da to prečesto nije bio slučaj.
EU - Foto: Getty Images
EUFoto: Getty Images

- Јednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide - navodi se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi se dodaje da to takođe "šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju".

- Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona - navodi se u izjavi ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u BiH i Delegacije EU.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda, kako se navodi, moguće je u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU od 29. maja prošle godine i izvještaj o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji.

- Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji je način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadijima u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija - navodi se u izjavi.

Ambasadori Kvinte i Delegacija EU ističu da ostaju na raspolaganju da podrže sve iskrene napore s ciljem pozitivnog iskoraka.