latinica  ћирилица
15/02/2020 |  11:47 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Dodjela odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama Srbije (Prenos na RTRS od 13.00)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u 13.00 časova, povodom Dana državnosti Srbije, u Zgradi generalnog sekretarijata predsjednika Srbije uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.
Predsjedništvo Srbije - Foto: RTRS
Predsjedništvo SrbijeFoto: RTRS

Prenos dodjele odlikovanja možete pratiti uživo na programu RTRS-a od 13 časova.

Među odlikovanim povodom Sretenja su i predsjednik Češke Miloš Zeman, kojem je dodijeljen Orden Republike na lenti i nobelovac Petar Handke, koji će ponijeti Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena.

Posljednji preživjeli član "srpske sedmorke", koja je radila na programu "Apolo" David Vujović nagrađen je Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkom bioinženjeru - profesoru biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Јovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mjesta Asprovalta.

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dvije gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, a isto priznanje trećeg stepena pripalo je "Politikinom zabavniku", Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju "Vuk Karadžić".

Isto priznanje dobiće i novine "Јedinstvo" sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umjetničko društvo "Gradimir", Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obilježava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog Marko Popović.

Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden belog orla sa mačevima - prvog stepena ide i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, a istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obilježava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada.

Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena.

Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića i En Pešić.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su i predsjednik Memorijala Solunskog front Anri Lakaj, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinar RTS-a i autor filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić.

Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodijeljeno i pjevaču Šabanu Šauliću.

Srbija danas obilježava Sretenje - Dan državnosti, koji je ustanovljen u spomen na taj datum iz 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav.