X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/02/2020 |  11:58 ⇒ 16:00 | Izvor: SRNA

Kovačević: Pokazati jedinstvo na posebnoj sjednici NSRS

Јedinstvo koje su sve stranke iz Republike Srpske, ali i predstavnici institucija Srpske i predstavnici iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH iskazali prije par dana na sastanku kod predsjednika Republike, treba iskazati i na posebnoj sjednici Narodne skupštine u ponedjeljak i na taj način pokazati snagu jedinstva svih relevantnih faktora iz Srpske, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

On je u izjavi za Srnu istakao da ovo nije trenutak u kojem treba da postoji bilo kakvo međustranačko prepucavanje, već na jedinstven način treba reći "Dosta!" svima onima koji na nezakonit, neustavan i nedejtonski način pokušavaju derogirati ustavnu poziciju Republike Srpske.

- Način na koji su se juče naši delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ponašali u potpunosti je usklađen sa zajedničkim zaključcima usvojenim na sastanku kod predsjednika Republike Srpske. Poenta tih zaključaka jeste u tome da se onemogući donošenje bilo kakve odluke na nivou BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a ne da se omogući donošenje odluka bez učešća Republike Srpske i protiv njenih interesa - pojasnio je Kovačević.

On je ocijenio da je ovo jedan od najfrapantnijih primjera takvog nasilja prema Republici Srpskoj gdje se direktno "udara" na njenu teritoriju.

Portparol SNSD-a je podsjetio javnost u Republici Srpskoj da je ovdje riječ o poljoprivrednom zemljištu čija je ukupna površina jednaka teritorijama opština Ugljevik, Modriča i Zvornik zajedno.

- Dakle, ovo nije nimalo neozbiljna stvar. Ovo je nešto na šta moramo jasno da odgovorimo i moramo jasno da poručimo da i da je u pitanju centimetar Republike Srpske, on je za nas nedodirljiv - rekao je Kovačević.

On je istakao da svi zajedno, jedinstveno i snažno moraju da poruče u ponedjeljak na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da niko ne može da narušava dejtonski princip podjele teritorije u BiH po principu 51 odsto za Federaciju BiH, a 49 odsto za Republiku Srpsku.