latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:15 | Autor: SRNA

HNS: BiH mora da se opredijeli za odlazak stranih sudija

Politički predstavnici hrvatskog naroda, okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru BiH, poručili su da BiH mora ostati posvećena evropskim vrijednostima i snažno opredijeljena za dalje evrointegracije, ali i za odlazak stranih sudija.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni evropskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za dalje integracije i članstvo u EU i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudija - saopštili su iz HNS-a.

Iz HNS-a pozivaju sve političke opcije unutar BiH koji su dobili povjerenje naroda, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti BiH.

- Temelji konsenzusa i važnost dogovora mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH -  saopštili su iz HNS-a BiH.

Iz HNS-a ističu da BiH, sastavljena od tri konstitutivna, ravnopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

- Vrijeme je da BiH pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno da BiH na putu ka EU mora reformisati Ustavni sud sa naglaskom na strane sudije - ističu iz HNS-a.

U HNS-u napominju da je potrebno podržati izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima.

- Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, bezbjednost i samoodrživost BiH. HNS nastavlja sa odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka - navode u HNS-u.

HNS i njegovi politički predstavnici, kako se dodaje, poštuju izbornu volju naroda, i smatraju da je potrebno relaksiranje odnosa i vraćanja povjerenja.