latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:38 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Gojković: Mudrom politikom odgovoriti na izazove pred srpski narodom

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Orašcu da su pred srpskim narodom izazovi sa kojima mora mudro da se nosi, kao i prije 216 godina, vođen neprolaznim vrijednostima slobode.

Ona je na centralnoj državnoj ceremoniji kojom Srbija obilježava Sretenje, Dan državnosti, istakla da je 15. februar 1804. godine započeo put ka slobodi i obnavljanju srpske državnosti.

- Obilježavajući Sretenje, jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji, mi istovremeno slavimo slobodu i neprolaznost potrebe našeg naroda da živi u svojoj kući - rekla je Gojkovićeva.

Ona je čestitala Sretenje - Dan državnosti svim građanima Srbije.

- Da bi danas sačuvali našu slobodu i nezavisnost utemeljenu na principijelnoj politici vojne neutralnosti moramo da razvijamo državu. Danas smo zahvaljući politici Aleksandra Vučića politički i ekonomski stabilna država poštovana u svijetu koja strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva na Istoku i na Zapadu - rekla je ona.

Gojkovićeva je ukazala da je u sadašnjem vremenima brmenitim izazovima, kao i prije 216 godina, potrebna i hrabrost i mudrost da se vodi nezavisna politiku i brane prava srpskog naroda da sam donosi svoje odluke.

- Ugledajući se upravo na tu politiku mi danas nastojimo da ojačamo i osnažimo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugdje gdje živi - i u Republici Srpkoj, Crnoj Gori i u cijelom regionu - rekla je ona.

Gojkovićeva je ukazala da to pokazuje i današnji susret Vučića sa predstavnicima srpskog naroda iz regiona.

Gojkovićeva i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji su predvodili državnu ceremoniju, prethodno su položili vijence na spomenik voždu Karađorđu.

Obilježavanja Sretenja - Dana državnosti Srbije počelo je pomenom za pokoj duša ustanicima, koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan.

Obilježavanju Sretenja u Orašcu, uz brojne građeni, prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, kao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Srbija danas obilježava Sretenje - Dan državnosti, koji je ustanovljen u spomen na taj datum iz 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav.