latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:46 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Milunović: Sretenje jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas Srni da je u ime Vlade Srpske prisustvovao u Orašcu obilježavanju Dana državnosti Srbije, koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

- Prvim srpskim ustankom počelo je stvaranje moderne srpske države, te njen kulturni, ekonomski i politički preporod nakon oslobađanja od viševjekovne turske vlasti - rekao je Milunović nakon svečanosti održane u Orašcu, mjestu gdje je donosena odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka.

On je istakao da je uz 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, važan datum i 15. februar 1835. godine kada je donesen Sretenjski ustav, jedean od najliberalnijih ustava u tadašnje vrijeme koji je previdio podjelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, na čemu počiva i današnja demokratija.

- Velika je čast bila prisustvovati ovim veličanstenom događaju i takođe je velika čast biti pripadnik naroda koji ima vjekovne slobodarske i demokratske tradicije - naglasio je Milunović.