X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:46 ⇒ 20:08 | Izvor: RTRS

Sastanak predstavnika Srba iz regiona: Bićemo uvijek uz svoj narod

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ostalim predstavnicima Srba iz regiona, kojem je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona da se Srbija nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada joj je ekonomija najsnažnija. 

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge.

- Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija. Samo mađarska ekonomija može da se mjeri sa srpskom po rastu - kaže Vučić.

Uz prihvatanje poruka patrijarha o neophodnosti jedinstva i solidarnosti, uvek smo bili uz svoj narod i u RS i u Crnoj Gori, kaže on.

Prema njegovim riječima, Srbiji je neophodan mir više od svega.

- Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više djece. Moramo strateški da vodimo računa o tome - upozorava Vučić.

- Nisam ni kukavica ni plašljivac moja molba je da prije svega vodimo računa da je najveći uspjeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir - kaže Vučić.

- Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje - istakao je Vučić.

Patrijarh Irinej: Neophodno jedinstvo


Patrijarh Irinej je nakon sastanka rekao da tražimo puteve i načine da kažemo ko smo. 

- Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu riječi, nismo veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstvne u dobru - istako je patrijarh Irinej.

To će nam pomoći i danas, kaže patrijarh, kada mnoge naše komšpije i moćnici na nas gledaju posebnim pogledom i posebnom pretpostavkom o nama.

- Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjeima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka - ukazao je Irinej.

- Nadamo se da ćemo iz mnogih neprilika svojom pameću, jedinstveom i slogom izaći na pravi put i budemo dostojni naslednici naše kulture - zaključio je patrijarh Irinej.

Јedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori Andrija Mandić rekao je da je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona konstantovano da je snaga srpske solidarnosti najljepše lice pokazala nakon dešavanja u Crnoj Gori i usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Nakon sastanka Vučića sa Srbima iz regiona, kojem su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Mandić je izrazio zadovoljstvo zbog te konstatacije.

- Mi smo pozvali cijeli narod na uzbunu, jer smo ugroženi i mi i naša Crkva i naš narod se odazvao - rekao je Mandić.

On je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, srpskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku Srbije, kao i svima iz Republike Srpske i Srbije koji su stali zajedno rame uz rame uz narod u Crnoj Gori.

Mandić je izrazio uvjerenje da će, bez dileme, tako biti do kraja.