latinica  ћирилица
15/02/2020 |  13:49 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Pale: Dan boraca - jedan od najznačajnijih datuma

Parastosom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice za poginule i umrle borce, polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje i svečanom akademijom Boračka organizacija Pale danas je obilježila Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje, Pale - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje, PaleFoto: SRNA

Vijence su položili Boško Tomić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavnici Boračke organizacije, opštine, grada Istočno Sarajevo, predstavnici SUBNOR-a, Crvenog krsta Republike Srpske, te Udruženja penzionera.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da je Dan boraca jedan od najznačajnijih datuma Srpske i da ga treba obilježavati, te da sadašnje i buduće generacije moraju imati obavezu da čuvaju vrijednosti i tekovine svojih predaka.

- Možemo sa ponosom da kažemo da smo pripadali istorijskoj generaciji srpskog nacionalnog korpusa ljudi koji su u minulim vremenima imali privilegiju da brane svoj narod i stvaraju Srpsku koja je najvrednija tekovina, odraz želje i volje srpskog naroda u BiH - rekao je Parađina.

On je naveo da je prošlo više od 25 godina od završetka rata i da postoje borci koje žive život nedostojan čovjeka, te da bi republičke institucije trebalo da posvete više pažnje njihovom zapošljavanju, a potomci onih koji su dali život za Srpsku treba da budu ispred svih političkih partija.

- Republika Srpska se nalazi na mnogim iskušenjima i zato je potrebno da se brani istina o ratu od svih presuda Tužilaštva i Suda BiH koji žele da naprave masakr nad pripadnicima Vojske Srspke i MUP-a Srpske, kao i da se brani od antidejtonskih odluka Ustavnog suda koji ugrožava teritorijalni integritet Srpske i politički suverenitet - rekao je Parađina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je ovaj dan svim borcima Vojske Srpske koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

- Društvo nije odgovorilo zadatku kada je riječ o borcima i njihovim porodicama, bez obzira što su napravljeni pomaci u određenim segmentima. Nadam se da ćemo u narednom periodu, svi političari zajedno, staviti tačku na određena pitanja kada je riječ o ovoj populaciji - istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, borci i dalje vole Republiku Srpsku bez ozbira što Republika možda nije na pravi način odgovorila zadatku u poslijeratnom periodu.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da se na centralnom spomen- obilježju nalazi 536 uklesanih imena boraca i to je ozbiljan razlog da sa posebnim pietetom danas obilježi Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Treba da se sjetimo svih poginulih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, zato treba da se okupljamo kako bi stavili do znanja okruženju da je Republika Srpska stečena i odbranjena lavovskom borbom, krvlju i ta domovina se mora poštovati, čuvati, njegovati - rekao je Јugović.

On je dodao da će opština Pale i narednih godina ulagati u očuvanje spomen-obilježja i pomagati lokalnoj Boračkoj organizaciji.

Boračka organizacija je i ove godine raspisala konkurs u osnovnim školama i Dječijem centru "Bubamara" za najbolji literarni i likovni rad o temi "Ne, oni nisu poginuli, oni žive u našim srcima, u duši ih nosimo" za koje su danas podijeljene zahvalnice, diplome.

Nagrađeni učenici u pisanju literarnih radova su Andrea Lizdek i Dragan Skokić iz škole "Mokro" i Anastasija Đorđić iz škole "Pale".

Iz Dječijeg centra "Bubamara" Pale nagrađena djeca u okviru likovnog stvaralaštva su Dušica Vasić, Olga Radić i Njegoš Močević.

Nagrađeni učenici likovnog stvaralaštva iz osnovnih škola su Mladena Petrović, Tijana Obradović i Maja Zarić.