X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/02/2020 |  16:51 ⇒ 20:18 | Izvor: SRNA

Arlov uručio pomoć monahinjama hrama u Đakovici (FOTO)

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je danas 1.000 evra sestrinstvu u Hramu Preobraženje Presvete Bogorodice u Đakovici, povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije.

Pomoć su obezbijedili Odbor i rukovodstvo Fudbalskog kluba Trepča iz Zvečana.

Arlov je rekao da je ova donacija znak zahvalnosti mati Teoktisti, sestri Јoanikiji i Đakovčanki Vasiljki Perić koje čamovanjem u jedinoj preostaloj srpskoj svetinji u Đakovici čuvaju srpstvo i srpsku crkvu u gradu u kome je do 1999. godine živjelo oko 12.500 Srba.

- Ne postoji Srbin u Republici Srpskoj koji ne zna za vas, za vašu odanost Srpskoj crkvi i vjeri. Vi ste naši uzori kako treba čuvati vjeru uprkos izolaciji i svom zlu koja vas je snalazilo i još traje - naveo je on.

Foto: RTRS

Arlov je prenio pozdrave svih Srba iz Srpske, uz želju da dvije monahinje i Vesiljka Perić još dugo požive u Hramu u kome ih 24 časa čuva Kosovska policijska služba i u koji se može doći isključivo nenajavljeno jer je tamošnje civilno Albansko društvo zabranilo svaki dolazak do Hrama.

- Znamo u kakvim uslovima živite i znajte da je pomoć djeci i vama "čuvarima hramova i vjere" naš prioritet i tako će ostati sve dok je posljednjeg Srbina u Srpskoj - rekao je Arlov.

On je zahvalio ljudima dobre volje i institucijama Srpske koje neprestano pritiču u pomoć preostalim Srbima, monaštvu i sestrinstvu na Kosovu i Metohiji.

Foto: RTRS

Arlov je mati Teoktisti poklonio fotografiju Sabornog hrama iz Banjaluke uz posvetu u znak zahvalnosti za to što čuva srpsku svetinju u Đakovici.

Mati Teoktista je zahvalila braći i sestrama u Republici Srpskoj.

- Hvala svima neka Bog blagoslovi - navela je mati Teoktista.

Arlov je prije posjete Hramu u Đakovici prisustvovao Svetoj Sretenjskoj liturgiji u Visokim Dečanima koju je služio vladika Teodosije uz sasluženje monaštva iz Dečana.