latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:40 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Srpska će iskoristiti sve institucionalne mogućnosti i pravo na referendum (FOTO)

Republika Srpska iskoristiće sve institucionalne mogućnosti protiv odluke Ustavnog suda BiH, ali i pravo na referendum, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sastanku s predstavnicima Srba iz regiona, u Beogradu. Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima i to u trenutku kada joj je ekonomija najsnažnija, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao na oprez, jer će za sve, kako kaže, biti optužen Beograd.

Odluka Ustavnog suda BiH u stvari je djelovanje Deklaracije SDA u praksi, čiji je cilj da se uruši Republika Srpska. Prvo su udarili na simbole, sada na imovinu, rekao je srpski član Predsjednštva BiH. Pređena je, kako kaže, crvena linija, a na to će se odgovoriti referendumom o nezavisnosti.

Foto: RTRS

- Mi ćemo iskoristiti sve naše institucinalne mogućnosti. Drago mi je što smo mi iz Republike Srpske imali priliku da upoznamo Vučića sa novonastalom situacijom u BiH, odnosno Republici Srpskoj. Nakon nekoliko presuđenih odluka da imovina pripada entitetima sada su to poništili i prebacuju na nivo BiH čime se urušava Republika Srpska, čime je pređena crvena linija - istakao je Dodik.

Analizirajući uzroke političke krize i u Crnoj Gori i u Srbiji, predsjednik Srbije rekao je da prištinske takse i odluke crnogorske vlasti i Ustavnog suda u BiH, imaju isti potpis i isti motiv - da bude optužen Beograd.

- Nije slučajno nekom palo na pamet da se srpska crkva proglasi pravoslavnom niti da se ruši identitet Srba u BiH, ali mi imamo opasnost tu. Po oprobanom receptu svi će da optužuju Srbiju. Sad vidite da je to bio način ekonomskom suzbijanja Beograda zbog taksi - rekao je Vučić.

Foto: RTRS

Vučić je zamolio predstavnike Republike Srpske da sve rade kroz institucije, navodeći da je Srbiji trenutno potreban mir i vrijeme da se razvije i osnaži, jer se razvija najbrže u regionu, znajući, kaže, i za emocije dijela stanovništva koji bi želio neke radikalne mjere.

- Nisam ni kukavica ni plašljivac, već je upsjeh Srbije koliko dugo možemo sačuvati mir. Mi ćemo svakako biti uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje. Јa, za razliku od prethodnika, niti prijetim niti igram igre niti bilo koga ucjenjujem a da predstavlja srpski narod u regionu. Moja je samo molba, posebno zbog situacije u BiH, da imaju u vidu interese cjelokupno srpskog naroda, a ja razumijem i udar na identitet i udar na imovinu - istakao je predsjednik Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da, i pored razumijevanja da se mora očuvati mir, Srpska neće narušiti stabilnost i da ima dosta institucinalnih mogućnosti da brani svoja prava, a to će i učiniti.

- I konačno, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, putem referenduma, bez obzira koliko puta su oni to nama osporavali, odluči o statusu Republike Srpske. Čuo sam predsjednika Vučića koji iznosi argumente vezano za potrebu očuvanja mira, stabilnosti, dogovora i ostaloga. Sve je to u redu, ali svako svakako dođe trenutak kada narod, ni mi kao predstavnici tog naroda, ne možemo više da dozvolimo da ispadamo glupi da za pet godina neko napiše kako nas je preveo žedne preko vode - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Ukoliko prođe odluka Ustavnog suda BiH, na redu su šume, vode, a kasnije i škole i vrtići, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Republika Srpska želi da zadrži svoje ustavne nadležnosti...i to je moja poruka građanima Srpske. Uspjećemo u tome, sigurna sam, preko naših institucija i njihove snage - rekla je Cvijanovićeva.

Na poruku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da neće dozvoliti ultimatum u vezi sa Ustavnim sudom i da je spreman i na blokadu BiH, koliko god je to potrebno, Dodik kaže da je to očekivano, jer je Ustavni sud Izetbegovićev mehanizam za urušavanje Srpske.

- Zato on brani taj mehanizam i poziva se na priču o ulitmatiumu, a ulitmatum je bila Deklaracija SDA. Znate da je podnio i apelaciju za izmjenu imena Republike Srpske. Јel` to trebamo čekati? Sa ovakvim Ustavnim sudom? Јa neću biti taj koji će izvesti Srbe iz BiH, ali ću izvesti Republiku Srpsku ako mi se bude pružila prilika - poručio je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je na jedinstvo srpskog naroda. Nismo, rekao je patrijarh nakon sastanka, veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstveni u dobru.

Foto: RTRS

- Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka - naglasio je patrijarh Irinej.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Madić naveo je da su predstavnici Srba iz Crne Gore zadovljni sastankom i istakao da je snaga srpske solidarnosti svoje najljepše lice pokazala nakon dešavanja u Crnoj Gori.