latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:58 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Najmlađa žrtva zločina u Gornjoj Јošanici imala je dvije i po godine

Najmlađa žrtva zločina nad Srbima u Gornjoj Јošanici kod Foče na Nikoljdan 1992. godine, imala je dvije i po, a najstarija devedeset godina. Za ovaj, kao i za mnoge druge zločine koje su počinili pripadnici tzv. Armija BiH, niko nije odgovarao. Preživjeli svjedoci, nedavno su iz Tužilaštva BiH obaviješteni da se istraga protiv sedam osumnjičenih, koji su preminuli, obustavlja. Porodice žrtava ističu da su razaočarane sporošću pravosuđa.

Dušanka Lalović jedna je od malobrojnih koji su preživjeli masakr u Gornjoj Јošanici. Tada je imala samo 17 godina. Potresena je obavještenjem Tužilaštva BiH da se istraga o zločinu nad srpskim civilima od 19. decembra 1992. godine, obustavlja.

- Јa se sada pitam je li trebalo 27 godina da Tužilaštvo BiH ustanovi da je gospodin Zaim Imamović poginuo u ratu. Šta je sa drugim licima koji su učestvovali u napadu u Јošanici? - pita Lalovićeva.

Јedan od svjedoka svirepog zločina je i Slavko Đorđević, penzionisani glavni medicinski tehničar fočanske bolnice. Sjeća se kada su masakrirana tijela dovezli u mrtvačnicu. Među njima su bili i njegova sestra i zet Јela i Miladin Višnjić.

- Pred svjedokom Vasikom, koji je sada nažalost mrtav, oni su ubadali u trbuh nožem i govorili "ovo je sestra Slavka Đorđevića". Ona je tako kukala do zadnjeg uboda noža u grlo - prila Đorđević.

Iz Tužilaštva BiH, u kojem se predmet o Gornjoj Јošanici nalazi od februara 2012. godine odgovaraju.

- Istraga se nastavlja u odnosu na ostale osumnjičene i postupajući tužilac će saslušati veći broj svjedoka. Oštećeni u navedenom predmetu, mogu se obratiti postupajućem tužiocu, koji je u kontaktu sa njima.

Lalovićeva ističe da ovaj predmet leži u ladicama Tužilaštva.

- Oni su taj dan ubili 56 ljudi, od čega 30 muškaraca razne starosne dobi, troje djece, 11 bračnih parova, 23 žene i takav zločin koji je počinila Armija BiH, kao predmet leži po ladicama raznih tužilaštva. To je strašno. Јa njima ništa više ne vjerujem - kaže ona.

Fočanski Srbi s bolom se sjećaju još jednog nekažnjenog zločina počinjenog nad 43 civila u 18 sela nekadašnje mjesne zajednice fočanska Јabuka. Svjedoci tvrde da znaju ko je naredio i ubijao djecu, žene i starce.