latinica  ћирилица
15/02/2020 |  21:19 | Autor: B92

Najveći svjetski lanac picerija uskoro stiže u region

Domino’s Pizza, koji važi za najveći svjetski lanac picerija, ovog proljeća otvara prvu poslovnicu u Hrvatskoj.
Hrana - ilustracija - Foto: getty
Hrana - ilustracijaFoto: getty

Otvaranje prve poslovnice, u Ulici Kneza Mislava preko puta hotela Šeraton u Zagrebu, očekuje se u aprilu ili maju.

Za dolazak lidera u dostavi pica s više od 16.300 poslovnica u više od 85 zemalja zaslužna je kompanija All about pizza, odnosno Mihael Sviben i njegov poslovni partner Nils David Gornal, piše Poslovni dnevnik.

- U ovu priču krenuli smo prije nešto više od godinu dana, a sarađujemo s investitorom koji već ima poslovnice u Јapanu, Domino’s Pizza u Njemačkoj, Novom Zelandu i Australiji. Upoznao sam ga na katamaranu i kroz razgovor shvatio da je jedna od vodećih osoba u kompaniji Domino’s Pizza. Premda sam završio mašinstvo, oduvijek sam se želio upustiti u drugačiju preduzetničku priču, a naše tržište ima veliki potencijal - otkrio je Sviben.

Uoči otvaranja prve poslovnice Domino’s je krenuo u potragu za menadžerom, pa je objavio konkurs. Kako napominju, postoji i mogućnost širenja poslovnica picerije u ostatku Hrvatske.

Pice će se pripremati pred kupcima

Prva posebnost poslovnice biće to što će se pice pripremati na licu mjesta, ispred kupaca će se praviti tijesto i slagati sastojci.

- Većinu sastojaka nabavljamo od stranih dobavljača jer je Domino’s Pizza vrlo rigorozan oko kvaliteta i zahtjeva sertifikata, ali vjerujemo da će se na sadašnjoj listi na kojoj je nekoliko domaćih dobavljača, uskoro naći još njih - kaže Sviben.

Domino’s Pizza je američki multinacionalni lanac pica restorana sa sjedištem u An Arboru u Mičigenu. Osnovan je 1960. godine kada su Tom Monahan i njegov brat Džejms preuzeli piceriju DomiNick’s. Ime Domino’s službeno su registrovali 1965. godine i nakon toga su počeli da se šire na cijeli svijet.