X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/02/2020 |  22:00 | Izvor: SRNA

Izvoz oružja i municije iz BiH premašio 200 miliona KM

Izvoz namjenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona KM, što je više za oko četiri odsto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktorka Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Prema njenim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju - 33,89 odsto, Egipat 27,10 odsto, Avganistan 5,73 odsto, Tursku 4,54 odsto, te u Maroko 3,95 odsto i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 odsto.

Lalovićeva je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 odsto izvoznog programa, dok se preostalih 10 odsto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

- Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno - istakla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njenim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

- Bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može se učiniti nosiocem ekonomskog razvoja bez obzira na njen potencijal - zaključila je direktorka Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore Ognjenka Lalović.