latinica  ћирилица
16/02/2020 |  10:40 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Odluke Ustavnog suda BiH protiv interesa i volje srpskog naroda

Ustavni sud BiH redovno i kontinuirano donosi odluke koje su u srži protiv interesa i volje srpskog naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, saopštio je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH - Foto: SRNA
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiHFoto: SRNA

Odbor podsjeća da je Ustavni sud BiH 4. jula 2018. godine ekspresno odbio apelaciju srpskih stranaka na Zakon o zemljišnim knjigama Federacije, a da je 23.jula 2011. godine ekspresno prihvatio apelaciju tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Zakon o katastru Republike Srpske i donio privremenu mjeru kojom je obustavio primjenu ovog zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

- I apelacija srpskih stranaka na federalni zakon i apelacija Izetbegovića na zakon Republike Srpske imale su gotovo identičnu argumentaciju, ali je, prema ocjeni većine sudija Ustavnog suda BiH, Izetbegovićeva apelacija bila `bolja`, pa su njegovu promptno prihvatili, a srpsku odbili - ističe se u saopštenju.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH podsjeća da je Ustavni sud do sada više puta, da bi stvorio lažnu sliku brige o jednakosti naroda i "zamazao oči" Srbima, donosio odluke da su i Srbi konstutitivni narod u FBiH, ali nije postojala stvarna želja da se te odluke provedu.

U Odboru ukazuju da za za Bošnjake i Hrvate u skupštinama kantona u Federaciji takve odluke ne postoje.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH podsjeća da odluke Ustavnog suda BiH ni za milimetar nisu poboljšale status Srba povratnika u FBiH.

Ustav FBiH, kako se navodi u saopštenju Odbora, propisuje proporcionalnu zastupljenost srpskog naroda u organima i institucijama vlasti opština, kantona i Federacije.

Prema popisu stanovništva, Srba je u FBiH bilo oko 20 odsto, što znači da bi ih u organima i institucijama trebalo da bude oko 20 odsto, navode u Odboru za zaštitu Srba u FBiH.

- Nažalost, u Federaciji se formiraju kantonalne vlade bez ijednog Srbina ministra, a Srbi zaposleni u opštinskim kantonalnim i federalnim organima su raritet, vrlo rijetka pojava - ističe se u saopštenju.

Ako bi se Srbi obratili Ustavnom sudu BiH sa zahtjevima da se uklone prepreke koje blokiraju povratak Srba u FBiH, kako ističu u Odboru, sigurno bi bili ekspresno odbijeni kao i u slučaju srpske apelacije na Zakon o zemljišnim knjigama FBiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH podsjećaju da je visoki predstavnik Valentin Incko 23. septembra 2016. godine izjavio da će Ustavni sud BiH preuzeti sve funkcije OHR-a kada ova institucija ode iz BiH.

- To je sigurno najvažnija rečenica koju je sadašnji visoki predstavnik rekao tokom svog 11 godina dugog mandata. S obzirom da je OHR uglavnom nametao i donosio odluke koje su u srži bile usmjerene protiv interesa Srba, sada imamo priliku gledati pokušaj testne faze prenosa funkcija sa OHR-a na Ustavni sud, sa jasnom namjerom da Ustavni sud preuzme funkciju disciplinovanja Srba - zaključuju u Odboru.

U saopštenju se navodi da Zakon o načelima lokalne samouprave u FBiH u članu 8. propisuje da je nadležnost lokalne samouprave u FBiH "osiguranje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Ustavom", a isti član propisuje da jedinice lokalne samouprave imaju pravo raspisivanja referenduma za područje jedinice lokalne samouprave.

- S obzirom na činjenicu u kakvom je statusu srpski narod u Federaciji, sigurno je da rukovodstva srpskog naroda u srpskim opštinama znaju da će nekad morati zatražiti i mišljenje naroda o nekim pitanjima radi zaštite prava i sloboda Srba u FBiH - navodi se u saopštenju Odbora.