latinica  ћирилица
16/02/2020 |  13:08 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Komšić nije ovlašten da govori u ime BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

- Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za spoljnu politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedavajući, eventualno iznijeti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH - navodi se u pismu srpskog člana Predsjedništva BiH.

U pismu se konstatuje da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva u pismu je izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Briselu će večeras biti održana raddna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i šefom Evropske komisije Ursuluom fon der Lajen u okviru priprema za samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovaće i Komšić.