latinica  ћирилица
16/02/2020 |  13:15 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Radi se na imenovanju predstavnika za dijalog Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj potvrdio je da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Beograda i Prištine.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

On je istakao da je potreban neko ko poznaje region, iskusni diplomata koji je spreman da se angažuje.

- Ovo je posao koji zahtijeva angažovanje 24 časa dnevno i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo tokom jednog vikenda - potvrdio je Borelj za Radio Slobodna Evropa.

On nije želio da govori o imenu osobe koja će se baviti pitanjima u regionu, ali je na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke odgovorio sa "možda".

Borelj je istakao da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu ali da to zahtjeva angažovanje dvije strana.

- Mi dijalog nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum. Možemo im pomoći, stvarati podsticaje, ali ne možemo zauzeti mjesta pregovarača - poručio je Borelj u Minhenu gdje učestvuje u radu Minhenske bezbjednosne konferencije.

Radio Slobodna Evropa navodi da je slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak najozbiljniji kandidat za budućeg predstavnika ili izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine.

Lajčak je i sam dan ranije potvrdio da ima nekoliko ponuda koje analizira, te da će javnost blagovremeno obavijestiti o tome, ali nije želio da potvrdi da ove ponude podrazumijevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.