X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/02/2020 |  14:40 ⇒ 14:43 | Izvor: SRNA

Kazniti odgovorne za teroristički napad u Livadicama

U Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas je služen pomen povodom 19 godina od ubistva 12 Srba raseljenih sa Kosova i Metohije u terorističkom napadu na autobus Niš ekspresa u selu Livadice, kod Podujeva.
Pomen Srbima ubijenim u selu Livadice - Foto: SRNA
Pomen Srbima ubijenim u selu LivadiceFoto: SRNA

Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, koji se u trenutku terorističkog napada nalazio u trećem autobusu, novinarima je rekao da će insistirati kod svih institucija koje se bave rasvjetljavanjem zločina da odgovore ko je i po čijem nalogu izveo teroristički napad u Livadicama, jedan od najtežih počinjenih nad Srbima od ulaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju.

Naglašavajući da svi vide da je istina i pravda na strani Srba, on je upozorio da međunarodna zajednica ne smije ostati nijema i slijepa već mora učiniti sve da konačno budu rasvijetljeni svi zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Veoma je teško iz godine u godinu ponavljati da jedan od najtežih zločina počinjenih nad Srbima nije rasveteljen - rekao je Popović, koji je poručio da Srbi neće odustati od pravde i istine, te da njihova obaveza da se sjećaju ovog nekažnjenog zločina.

On je istakao da se zbog nekažnjivosti zločina nad Srbima može zaključiti da su ovi zločini dozvoljeni.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov rekao je da Srbi iz Republike Srpske, nažalost broje svoje žrtve, kao i ostali Srbi za čije stradanje niko do sada nije odgovarao.

- Previše je tabli sa desetinama hiljada imena stradalih i podsjećanje na njih je naša obaveza jer ih nikada ne smijemo zaboraviti, niti odustati od traganja za istinom i pravdom - rekao je Arlov.

On je dodao da je godišnjica terorističkog napada u Livadicama još jedna tužna prilika da se od međunarodne zajednice i onih koji govore o pravdi i demokratiji zatraži da pronađu zločince i izvedu ih pred lice pravde, jer se mora prekinuti praksa da su ubistva Srba dozvoljena i nekažnjiva.

- Srbi moraju biti jedinstveniji, pa i na godišnjicama zločina počinjenih nad nama, jer moramo čuvati ono što je naše i shvatiti da je Drina rijeka koja protiče kroz srpsku zemlju - rekao je Arlov.

Sestra stradale Marijane Dragović, Јelena rekla je da svih proteklih godina Dragovići i ostale porodice čiji su članovi stradali u terorističkom napadu u Livadicama nastoje dobiti odgovor na pitanje zašto su ubijeni Srbi koji su krenuli na zadušnice u mjestima iz kojih su protjerani.

- Očigledno je da pravda u zakonima koje primenjuju kada su u pitanju Srbi ne postoji, ali se nadam da će doći dan da međunarodni moćnici shvate ko je žrtva, a ko dželat na Kosovu i Metohiji - rekla je ona.

U okviru obilježavanja 19 godina od zločina u Livadicama održan je poetski čas sa kojeg je predsjednik Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i metohije književnik Ratko Popović uputio apel svim ljudima koji se bave pisanom riječju da dignu svoj glas protiv nepravde i bezakonja, protiv nekažnjivosti zločina nad Srbima.

Najmlađa žrtva zločina u Livadicama bio je dvogodišnji Danilo Cokić, a u napadu su ubijeni Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Tada je povrijeđeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu.

U vezi napada na konvoj autobusa Niš ekspresa UNMIK policija je uhapsila osumnjičenog Fljorima Ejupija. Međutim, Vrhovni sud samoproglašenog Kosova u drugostepenom postupku 2009. godine, usljed nedostatka dokaza, oslobodio Ejupija osuđenog na 40 godina zatvora.

Iz EULEKS-a su potom obustavili istragu uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.