latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:44 ⇒ 17/02/2020 | 07:56 | Autor: RTRS

Radončić od lokalnih zajednica traži novac za rješavanje migrantske krize

Republika Srpska je nepromostiva tačka u kreiranju politike prema migrantima i neće uspjeti pokušaji da se zaobiđu njene institucije – odgovorio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na dopis ministra bezbjednosti Fahrudina Radočnića, upućen lokalnim zajednicama. U tom dopisu Radončić traži finansijsku pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH. Načelnici i gradonačelnici iz Srpske odgovorili su da neće prihvatiti da se teret migrantske krize prebaci na njihova leđa.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Možda i u najboljoj namjeri da riješi migranstku krizu, Fahrudin Radončić demonstrirao je svu nemoć BiH pred tim problemom. Od opština, poput Novog Goražda ili Trnova koje imaju i do četiri puta manji godišnji budžet u odnosu na ministarstvo na čijem čelu, Radončić je tražio novac za policajce koji bi čuvali granicu.

Dragomir Gagović, načelnik Trnova, kaže da ni u kom slučaju taj prijedlog ne mogu prihvatiti.

- Mi ćemo poštovati stavove Vlade, tako se i ponašati i u tom smislu smo obavijestili ministra - rekao je Gagović.

Radončićev apel razljutio je predstavnike opština u Srpskoj, pogotovo pograničnih koje su na udaru ilegalnih migranata. Umjesto da dobiju, od njih se traži novac. Pojedini smatraju da je navedeni dopis zadiranje u nadležnosti entiteta i lokalnih zajednica.

- Ovo je vrlo neobična situacija, ja ne znam da igdje u svijetu ministar na nivou državne traži od opština da nešto finansiraju. Banja Luka, naravno, nema predviđena sredstva za te svrhe - istakao je gradomačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović kaže da opština Pale nije ni mjesto ni adresa za takvo pismo pogotovo što se traže određena novčana sredstva.

- Budžet je usvojen, mi te poslove rješavamo sa policijskom upravom Istočno Sarajevo. Naš odgovor je bio jasan, a to je da se obrate nadležnim institucijama, prije svega Vladi Srpske - naglasio je Јugović.

Na šokantan poziv ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića reagovao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. On je ponovio da migrantima nije mjesto u Republici Srpskoj, a lokalne zajednice pozvao da djeluju u skladu sa tom politikom.

- To je individualna akcija Radončića, Srpska je nepromostiva tačka u kreiranju politika prema migrantima i očigledno je da preskače Srpsku i pokušava nešto da učini, kako on to voli da kaže, samoinicijativno - kaže Dodik.

Institucije ali i građani humano postupaju sa migrantima, zatečenim na teritoriji Republike Srpske, hrane ih i pružaju zdrastvenu zaštitu. Ali, trajni ostanak nije moguć jer Srpska nije kriva za migranstku krizu koja posljednjih godina trese region.

- Migrantsku krizu su izazvali neki sa Zapada, pa neka ih tamo vode. Mi ovdje nećemo biti nekome posljednje utočište, u kome ća ta ista Evropa koja je napravila problem, od nas tražiti za pet godina da im damo državljanstva i druga prava kako bi kao bili dio nekog napora da se taj problem riješi - dodao je Dodik.

Iz ministarstva bezbjednosti BiH nismo dobili odgovor na naše pitanje koliko je opština odbilo, a koliko izrazilo spremnost da finansijski pomogne rješavanje migranstske krize.