latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Prijedor: Od ove godine naknade za personalne asistente

Od ove godine, za osobe s invaliditetom, u Prijedoru će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 20.000 maraka za potrebe personalnih asistenata. U toku je izrada pravilnika kojim će biti regulisano ostvarivanje ovog prava. Međutim, iz prijedorskog Centra za socijalni rad ističu da je već izvjesno da će ova sredstva biti nedovoljna.

Prijedorčanin Miodrag Glamočanin, samohrani otac 17-godišnjeg Stefana, koji je invalid od rođenja s višestrukim dijagnozama, godinama iz vlastitih sredstava plaća personalnog asistenta. Dok je Miodrag na poslu, personalni asistent brine o njegovom bolesnom sinu koji ništa ne može da radi samostalno.

-  Asistenta imamo već četvrtu godinu. Radi se o drugom asistentu kojeg plaćam i to je zaista finansijski nepodnošljivo za bilo koju porodicu bez pomoći šire društvene zajednice - kaže Glamočanin.

Njegov sin Stefan nije jedini kojem treba pomoć personalnog asistenta. On je, između ostalog potreban nepokretnim, slijepim i slabovidim licima. Tako su, na inicijativu PDP-a, prijedorski odbornici, prvi put odlučili da se iz gradskog budžeta izdvoje sredstva za ove namjene.

- Uložili smo amandman na 20.000 koji je dobio potrebnu većinu i u ovoj 2020. godini bi ta sredstva trebalo da se realizuju preko Centra za socijalni rad - kaže predsjednik GO PDP-a Dalibor Grabež.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, ističe da je radna grupa imala rok od 60 dana da završi Odluku o personalnom asistentu koja će biti iznesšena na prvoj narednoj sjednici Skupštine koju bi trebalo da bude održana do kraja februara.

U prijedorskom Centru za socijalni rad kažu da se radi na izradi pravilnika kojim će biti regulisano ostvarivanje prava na personalnu asistenciju.

Branislav Vujasin, direktor Centra za socijalni rad Prijedor, ističe da je Pravilnik u završnoj fazi izrade.

- Sada raspolažemo sredstvima u iznosu 20.000 maraka. Vidjećemo da li će ta sredstva biti dovoljna. Naše pretpostavke  su da to neće biti dovoljno za kompletnu realizaciju programa - ističe Vujasin.

Iz Kluba odbornika prijedorskog SNSD-a poručuju da će se zalagati da se prilikom prvog rebalansa budžeta grada Prijedora izdvoje dodatna sredstva za angažman personalnih asistenata.

- Planiraćemo, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, najmanje još 50.000 maraka za personalne asistente, a onda ćemo u skladu sa potrebama vidjeti hoće li to biti dovoljno. Ako ne, da u drugom rebalansu budžeta, koji obično bude pred kraj godine, da izdvojimo još sredstava - naglasio je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a Prijedor.

Za sada još nije poznat broj prijedorskih korisnika ove naknade. Iz prijedorske Gradske uprave poručuju da prvu isplatu sredstava očekuju narednog mjeseca.