latinica  ћирилица
17/02/2020 |  07:49 ⇒ 11:36 | Autor: sputniknews.com

Šojgu stiže u Beograd; Dolazi li i "pancir S1"?

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu stiže danas u Beograd. On će sa sobom doneti kapsulu sa "Vječnom vatrom" iz Rusije koja će biti postavljena na Groblju oslobodilaca.
Sergej Šojgu         (Foto:intermagazin.rs) -
Sergej Šojgu (Foto:intermagazin.rs)

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio je ranije za Sputnjik da će ona biti postavljena iza glavnog ulaza u centralnoj aleji.

Vesić kaže da će "Vječna vatra" predstavljati večni pomen herojima koji su oslobodili Beograd od nacističke okupacije.

Kako su mediji ranije najavljivali, sa Šojguom bi u Srbiju trebalo da stigne i prvi dio isporuke od šest naručenih sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir S1". Međutim, ove informacije do danas zvanično nisu potvrđene.

Mediji su pisali i da je sporazum za jednu bateriju "pancira" zaključen prošle godine, a da je rok za prvi segment isporuke druga polovina februara.

Kako se navodi, Šojgu će u Srbiji dobiti i počasni doktorat Univerziteta odbrane zbog doprinosa u razvoju saradnje između dveju zemalja u toj oblasti.

U posjetu Beogradu trebalo bi da dođe i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, i to 24. marta, na dan kada se obilježava 21. godišnjica početka bombardovanja.