latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:21 | Autor: SRNA

Plenković: Temu proširenja podići na najviši nivo

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Briselu da će podizanje teme proširenja na zemlje jugoistočne Evrope na najviši nivo u EU i promjena atmosfere po tom pitanju biti velika pozitivna politička ostavština hrvatskog predsjedanja Savjetu EU.

Plenković, koji je kao premijer zemlje predsjedavajuće Savjetu EU sinoć učestvovao na neformalnoj radnoj večeri najviših zvaničnika EU i lidera zemalja regiona, sastanak je ocijenio kao veoma dobar.

- Postigli smo da temu jugoistočne Evrope pozicioniramo visoko na dnevni red institucija EU. To znači da smo mobilizovali članice EU za ovu temu do nivoa, koji do sada nije postojao - istakao je Plenković.

On je naglasio da je trenutno najvažnije riješiti pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da će se nastojati da takva odluka bude donesena u martu, prenose hrvatski mediji.

Plenković je rekao i da će tokom hrvatskog predsjedavanja nastojati riješiti pitanje vizne liberalizacije za, kako je naveo, "građane Kosova".

Sinoćnji sastanak u Briselu održan je u okviru priprema za samit lidera svih zemalja članica EU i zemalja regiona 6. i 7. maja u Zagrebu.