latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:36 ⇒ 25/02/2020 | 11:58 | Autor: TANЈUG

Oko 40 Amerikanaca na kruzeru "Dajmond Princes" zaraženo virusom korona (VIDEO)

Najmanje 40 Amerikanaca od njih oko 400, koji su evakuisani s kruzera "Dajmond Princes", usidrenom kod japanske luke Јokohama, zaraženo je virusom korona.
Brod "Diamond Princess" usidren ispred luke Јokohama (foto: AP / Eugene Hoshiko) -
Brod "Diamond Princess" usidren ispred luke Јokohama (foto: AP / Eugene Hoshiko)

- Zaraženi američki državljani biće liječeni u japanskim bolnicama - rekao je danas za Si-Bi-Es Entoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

SAD su na dobrovoljnoj bazi danas evakuisale ostale američke državljane s kruzera, koji je pod karantinom od početka februara zbog virusa korona.

Dosad je za američke putnike stiglo više desetina autobusa. Oni će avionima biti prevezeni u SAD, gdje će 14 dana provesti u karantinu, prenio je portal Indeks.

- Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja avionom razviju simptomi bolesti, biće premješteni u poseban dio letjelice - rekao je Fauci.

Ranije zaraženi putnici biće zadržani na liječenju u japanskim bolnicama.

Јedan američki putnik rekao da želi da ostane na kruzeru do kraja karantina, 19. februara, jer ga je strah vožnje s ostalim putnicima, najprije u autobusu, pa potom u avionu.

Brod sa 3.711 putnika i članova posade stavljen je u karantin početkom februara, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu bio pozitivan na novi virus korona.

U nedjelju je proglašeno 355 zaraženih osoba, koje su hospitalizovane, ali nije poznato da li su tim brojem obuhvaćeni i američki državljani.