latinica  ћирилица
17/02/2020 |  11:32 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Lazić: U potpunom zastoju proces traženja nestalih Srba

Proces traženja nestalih Srba u BiH, koji je u potpunom zastoju od formiranja Instituta za nestala lica BiH, moguće je ubrzati potpunom rekonstrukcijom tog instituta ili vraćanjem procesa u nadležnost entiteta, rekao je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: Glas Srpske
Veljko LazićFoto: Glas Srpske

Lazić je naveo da je proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom zastoju od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine.

- Republička organizacija ima dva prijedloga za ubrzanje ovog procesa - potpunu rekonstrukciju Instituta za nestala lica BiH ili da Institut bude rasformiran i proces vraćen u nadležnost entiteta - izjavio je Lazić Srni, prije početka okruglog stola u Banjaluci o problemima i zastoju u procesu traženja nestalih iz Republike Srpske.

On je naveo da Srpska još potražuje oko 1.660 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici i dalje nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.

Lazić je dodao da je cilj okruglog stola utvrditi kako ubrzati proces traženja nestalih Srba u BiH.

Na okruglom stolu povodom 24 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila Republike Srpske, biće riječi o situaciji u procesu traženja nestalih iz Srpske, sa statističkim podacima i informacijama Republičke organizacije.

U radu učestvuju predstavnici Republičke organizacije za traženje nestalih lica, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić, te član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Marko Grabovac.