latinica  ћирилица
17/02/2020 |  12:14 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Kovačević: Odlukom Ustavnog suda BiH narušen teritorijalni integritet Srpske (VIDEO)

Portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da posebna sjednica NSRS o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH predstavlja istorijski momenat za Republiku Srpsku.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

-  Važan istorijski trenutak za Republiku Srpsku. Ovdje se ne radi samo o ovoj odluci, već u nizu nedemokratskih, antidejtonskih odluka, kojim je pređena crvena linija. To je nedopustivo, kada je u pitanju jedan centimetar zemljišta, a kamoli ovolika površina koja je sad u pitanju - izjavio je Kovačević za RTRS.

Naveo je da je u pitanju skoro 86 hiljada hektara poljoprivednog zemljišta.

- Ta površina zemlje je jednaka teritorijama Ugljevika, Modriče i Zvornika zajedno. Ova odluka Ustavnog suda bBiH narušava teritorijalni integritet Republike Srpske i to je nedopustivo - kategoričan je Kovačević.

Naglasio je da je BiH jedina zemlja koja nema nikakav zakon o Ustavnom sudu.

- Dejtonskim sporazumom je predviđeno da se u roku od pet godina uredi taj segment, a imamo 20 godina kako se ništa nije desilo. Važno je naglasiti da su srpski i hrvatski narod potpuno jedinstveni po ovom pitanju, i usamljen bošnjački narod koji misli da želi voditi ovu državu kako se njima sviđa - kaže on.

Istakao je da Srpska ne prihvata ono što nam je nametnuo visoki predstavnik, niti odluke "nakaradnog" Ustavnog suda BiH.

On je poručio da je referendum ustavno i zakonsko pravo Republike Srpske.

- Srpska nije pristala da bude dio ovakve BiH. Ukoliko ne bude mogućnosti za dijalog, ići ćemo svojim putem, i koristićemo pravo na referendum. Za nas je naprihvatljivo da tri strane sudije sa Bošnjacima konstatno donosi štete na naš račun. Da li je u pitanju naziv Srpske pitamo se, da li su vode, rijeke, šume, da li ćemo se probuditi jednog jutro da više Srpske nema? Poručujemo, kao i naš narod u Crnoj Gori, ne damo srpsku zemlju - jasan je Kovačević.