latinica  ћирилица
17/02/2020 |  12:57 | Autor: SRNA

Poziv poslanicima na jedinstven odgovor Ustavnom sudu BiH

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske pozvali su na jedinstvo u Narodnoj skupštini tokom pripreme i usvajanja stavova povodom antidejtonske odluke Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

- Samo jedinstveni u odbrani naše otadžbine možemo uspjeti. Republika Srpska je naša otadžbina i mi druge nemamo zato je na vama da je odbranite svim raspoloživim političkim sredstvima - navedeno je u saopštenju Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, koje je potpisao predsjednik ove organizacije Goran Mačar.

U saopštenju se napominje da su veterani službi bezbjednosti i u istorijskim trenucima kada je bilo najteže prihvatali odluke o usvajanju i donošenju Ustava Srpske Republike BiH i Zakona o unutrašnjima poslovima.

- I tada smo stali u odbranu otadžbine i bili među prvima koji su te istorijske odluke naše Narodne skupštine sproveli. To nam daje za pravo da vam ponovo iskažemo povjerenje, podršku i uputimo zahtjev da i danas budete jedinstveni i ne dozvolite da nas podijele - navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

U informaciji predsjednika Republike Srpske u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 odsto.

- Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija Republike Srpske - navodi se u informaciji predsjednika Srpske dostavljenoj Narodnoj skupštini, koja bi trebalo da bude razmatrana na posebnoj sjednici zakazanoj danas za 15.00 časova.