latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Autor: TANЈUG

Grčka suspenduje izgradnju kampova za migrante

Vlada Grčke suspendovaće hitan plan izgradnje prihvatnih centara na ostrvima u blizini turske obale kako bi otvorila pregovore sa tamošnjim lokalnim vlastima koje se tome oštro protive,

Ministar za migracije Notis Mitarakis izjavio je da je plan koji je najavljen prošle nedjelje odložen dok ne budu razmotreni zahtjevi vlasti na ostrvima Lezbos, Kios, Samos, Leros i Kos.

Vlada navodi da želi da zamijeni postojeće prenaseljene kampove zatvorenim objektima i dodaje da je već izdala naloge za aproprijaciju.

Stanovnici Lezbosa su, međutim, organizovali proteste i blokirali puteve, strahujući da bi novi prihvatni centri mogli da budu dodatni teret za njihove male zajednice.

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. godine, Lezbos i četiri druga ostrva koriste se kao prirodna granica za migrante koji pokušavaju da dođu do kopnenog dijela Grčke, koja je članica Unije.

Rezultat takvog sporazuma je ozbiljna prenaseljenost u postojećim kampovima na tim ostrvima i, po riječima zvaničnika UN, užasni uslovi za život migranata.