X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Izvor: TANЈUG

Grčka suspenduje izgradnju kampova za migrante

Vlada Grčke suspendovaće hitan plan izgradnje prihvatnih centara na ostrvima u blizini turske obale kako bi otvorila pregovore sa tamošnjim lokalnim vlastima koje se tome oštro protive,
Izbjeglice na grčkom ostrvu Lezbos - Foto: REUTERS
Izbjeglice na grčkom ostrvu LezbosFoto: REUTERS

Ministar za migracije Notis Mitarakis izjavio je da je plan koji je najavljen prošle nedjelje odložen dok ne budu razmotreni zahtjevi vlasti na ostrvima Lezbos, Kios, Samos, Leros i Kos.

Vlada navodi da želi da zamijeni postojeće prenaseljene kampove zatvorenim objektima i dodaje da je već izdala naloge za aproprijaciju.

Stanovnici Lezbosa su, međutim, organizovali proteste i blokirali puteve, strahujući da bi novi prihvatni centri mogli da budu dodatni teret za njihove male zajednice.

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. godine, Lezbos i četiri druga ostrva koriste se kao prirodna granica za migrante koji pokušavaju da dođu do kopnenog dijela Grčke, koja je članica Unije.

Rezultat takvog sporazuma je ozbiljna prenaseljenost u postojećim kampovima na tim ostrvima i, po riječima zvaničnika UN, užasni uslovi za život migranata.