latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Autor: RTRS

Nema opasnosti za diplome iz Republike Srpske

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske saopštilo je da nisu tačni navodi ministra nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženke Divjak da Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Hrvatske, te će ubuduće svi kontakti između ministarstava biti direktni.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević istakao je da je nakon ovih informacija stupio u kontakt sa Divjakovom i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce diploma iz Srpske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu Divjakove i istog trenutka sam obavio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Hrvatske, tekao bez ikakvih problema - rekao je Rajčević.

On je naveo da je jutros razgovarao sa Divjakovom i dogovorio da, s ciljem izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi sa procesom provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni.

Rajčević je dodao da ga je Divjakova obavijestila o aktivnostima Hrvatske i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile na Srpsku, već se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.

- Pomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se on odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Preuzeo sam obavezu da o tom obavijestim nadležno ministarstvo - naveo je Rajčević.

On je zamolio Divjakovu i da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Srpske odmah preduzeti potrebne radnje kako bi organima Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Rajčević i Divjakova su se usaglasili da zajedno sa ostalim nadležnim organima zemalja regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadaju se da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.