latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:11 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Počela implementacija obaveza iz Programa reformi

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara počelo je aktivnu implementaciju obaveza koje proističu iz dokumenta "Pregled odbrane BiH" u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MIP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli sa drugim institucijama.
MIP BiH - Foto: RTRS
MIP BiHFoto: RTRS

U okviru Ministarstva formirane su radne grupe koje su zadužene za realizaciju ciljeva "Programa reformi BiH 2019-2020.", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Sa ministarstvima bezbjednosti i odbrane već su sprovedene određene međunarodne i regionalne aktivnosti u vezi sa sveobuhvatnom kontrolom malog i lakog naoružanja, te predsjedavanjem Stalnom radnom grupom Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnog kontroli naoružanja.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković navodi da je NATO prihvatio "Program reformi BiH", tako da NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se zemlja obavezala slanjem ovog dokumenta u Brisel.

- Politički komitet NATO-a je svojim zaključcima od 16. januara prihvatio predložen Program reformi, o njemu se predstavnici NATO-a više neće izjašnjavati već će aktivno pratiti njegovu implementaciju - navela je Turkovićeva.

Iz MIP-a apeluju na sve nadležne institucije u BiH, kojima su dokumentom Program reformi povjerene obaveze i zaduženja za realizaciju zadanih ciljeva, da pristupe sprovođenju aktivnosti, kako bi mogli blagovremeno informisati javnost i nadležne o dostignutim ostvarenjima na predstojećim sastancima zvaničnika BiH i NATO-a.

Ministarstvo obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja sa redovnim aktivnostima iz svog djelokruga rada, te poziva institucije koje su delegirale članove u njen rad da blagovremeno notifikuju ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije, navedeno je u saopštenju.