latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:15 | Autor: SRNA

Bjelica: Neustavna i antidejtonska odluka Ustavnog suda BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je neustavna i antidejtonska odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju na BiH poljoprivrednog zemljišta opština, te napomenuo da je od ukupno oko 70.000 hekatara površine ove lokalne zajednice oko 60 odsto poljoprivredno zemljište.
Milovan Bjelica - Foto: SRNA
Milovan BjelicaFoto: SRNA

On je dodao da je u vlasništvu BiH oko 40.000 hekatara poljoprivrednog zemljišta koje čine oranice, voćnjaci, livade pašnjaci i da je 35.000 hekatara šumsko zemljište.

Bjelica se pita da li će Ustavni sud BiH stati na ovoj odluci, ili će uslijediti i odluka koja će se odnositi na šumsko zemljište i vode u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na Sokocu je veliki zamajac napravljen kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, raznim ulaganjima i pomoćima resornog ministarstva i lokalne zajednice.

- Od 2012. godine smo pet puta povećali proizvodnju mlijeka - naveo je on.

Bjelica je izrazio zabrinutost zbog stanja koje je izazvala ova odluka Ustavnog suda BiH, te napomenuo da već postoji interesovanje investitora iz Italije o uzgoju određenih vrsta žitarica i uspostavljanja plantaže lješnika, za šta je potrebno do 1.000 hektara zemljišta.

On je izrazio nadu da će ovaj problem biti riješen, dodajući da velike nade polaže u razgovore koji će uslijediti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi Republike Srpske.

- Ova odluka pogađa opštinu Sokolac i ugrožava egzistenciju stanovništva, a jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica iz koje nema iseljavanja, izuzev pojedinačnih odlazaka vozača i zanatlija čije porodice žive ovdje - naglasio je Bjelica.