latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:18 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Neophodna reforma upravljačke strukture Instituta za nestale BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je neophodno izvršiti reformu upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH jer godinama u ovoj zemlji Međunarodna komisije za nestala lica u potpunosti upravlja procesom traženja.

- U Upravni odbor Institut za nestala lica BiH, koji čini šest ljudi, tri iz reda svakog od konstitutivnih naroda bira ICMP, a tri se predlažu ispred Savjeta ministara - rekao je Kojić novinarima u Banjaluci, nakon okruglog stola o zastoju u procesu traženja nestalih lica iz Republike Srpske.

On je naveo da ICMP upravlja procesom traženja nestalih lica u BiH i u Upravni odbor Instituta bira Srbina koji ne mora da bude iz Republike Srpske, a koji kasnije donosi odluke.

Kojić je rekao da Republički centar zajedno sa porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske traži da se izvrši reforma Instituta za nestala lica BiH jer je to jedini način da proces traganja krene nabolje u traženju nestalih Srba.

- Reforma bi podrazumijevala da se članovi Upravnog odbora Instituta predlažu ispred institucija Republike Srpske, kao i srpski član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH - istakao je Kojić.

On je podsjetio na stav iz EU da BiH ne može postati članica ako ima takav uticaj stranaca na Ustavni sud BiH, dodajući da se njegova paralela u ovom slučaju odnosi na Institut za nestala lica BiH.

Kojić je rekao da okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici ICMP-a i da na taj način pokažu dio poštovanja prema porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske.

- To pokazuje da u BiH u kojoj stranci imaju svoje `prste` sistemi ne funkcionišu - zaključio je Kojić.

Komentarišući najave vlasti Kantona Sarajevo o ekshumacijama srpskih grobalja, Kojić je rekao da oni već godinama prekopavaju po srpskim grobovima, ali da ovdje žele da se riješe svih Srba iz FBiH, pa čak i onih mrtvih.

- Mislim da je to morbidno i da je to dovoljan komentar - rekao je Kojić.

Na okruglom stolu bilo je riječi i o situaciji u procesu traženja nestalih iz Srpske, sa statističkim podacima i informacijama Republičke organizacije.