latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:33 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Vulin prenio Šojguu zabrinutost i zbog napada na Republiku Srpsku (FOTO)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u razgovoru sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenja Dejtonskog sporazuma.
Vulin i Šojgu (foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vulin i Šojgu (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Vulin je tokom susreta u Palati Srbija u Beogradu posebno ukazao na to da je nedopustivo formiranje takozvane "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Posebno brine izostanak reakcije EU, NATO-a i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbejdnosti UN - rekao je Vulin na sastanku sa Šojguom koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu, te istakli zajedničko opredjeljenje da saradnja dvije zemlje u narednom periodu bude dodatno unaprijeđena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Vulin je istakao da su lični odnosi predsjednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprinijeli da saradnja dvije države bude na najvišem istorijskom nivou.

Šojgu u Beogradu (Foto: Sputnik / Radoje Pantović)

On je dodao da je Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Vulin je istakao da Srbija visoko cijeni to što Ruska Federacija nije priznala takozvanu "državu Kosovo" i zahvalio Moskvi na principijelnoj i dosljednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i njenih nacionalnih interesa.

Vulin je naglasio da Srbija nikada neće zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu Vučića, Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i tako spriječi donošenje Rezoolucije o Srebrenici, kojom bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod.

- Srbija želi snažnu i jaku vojsku, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja - istakao je Vulin, koji je zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Vulin je naveo da će Srbija, u skladu s politikom vojne neutralnosti, nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/, kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Čestitajući Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj ruskoj Vladi, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posjetu u novom mandatu.

On je zahvalio Šojguu kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio vjerovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema Vulinovim riječima, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi. Ukazao je na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Šojgu je čestitao Vulinu Dan državnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, Šojgu je naveo zajedničke vježbe dvije vojske i dodao da je realizacijom šest vježbi pripadnika dvije vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Šojgu je uputio lični poziv Vulinu da u junu prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Na kraju sastanka, Vulin uputio je čestitke Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obilježava 23. februara.