latinica  ћирилица
17/02/2020 |  15:02 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda

U Banjaluci je održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednica Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

22.47 - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

22.33 - Petominutna pauza nakon koje slijedi glasanje.

22.23 - Okončana rasprava. Predsjednica Srpske istakla je u završnoj riječi da je NSRS centralno mjesto za donošenje svih važnih odluka, izrazivši nadu da će zaključci o antiustavnom djelovanju Ustavnog suda Bih biti usvojeni.

Cvijanovićeva je zahvalila poslanicima, naglasivši da je usvajanje zaključaka prioritet.

21.51 - Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da se posebna sjednica održava da bi se, između ostalog, poslala poruka da Republiku ne može više niko da gazi.

Višković je rekao da i usaglašeni zaključci, koji bi večeras trebalo da budu usvojeni, potvrđuju da je Srpska za Dejtonski sporazum, kao i za uvažavanje njene pozicije u okviru tog sporazuma, te Ustava BiH.

On je rekao da su neumjesne priče pojedinih opozicionara da vlast u Srpskoj zvecka oružjem.

20.16 - Sjednica nastavljena nakon pauze.

19.55 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine.

19.45 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo.

19.40 - Polučasovna pauza na zahtjev Kluba poslanika SDS-a.

19.10 - Poslanik u poslaničkoj grupi Zajedno za BiH Edin Ramić rekao je da se odlukom Ustavnog suda BiH ne otima poljoprivredno zemljište.

- Ono što nije u skladu sa Ustavom ne smije biti na snazi. U narednom peridu potrebno je riješti pitanje državne imovine i ostalih odnosa u BiH, a postavljam pitanje gdje piše omjer u BiH 49 prema 51 odsto - rekao je Ramić.

18.40 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da imovina pripada entitetima, a ne BiH.

18.30 - Poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da se ova stranka protivi odluci Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, jer ugrožava Republiku Srpsku.

- Bošnjaci zaista misle da BiH pripada samo njima. Potvrda toga jeste i izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića o Ustavnom sudu BiH - rekao je on, naglasivši da će strane sudije otići iz BiH, dok će entitetsko glasanje ostati, što je značajno za Srpsku.

Šef Nezavisnog kluba SP Maksim Skoko rekao je da je na nivou BiH neophodan zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

- Podržavam zaključke koje su danas utvrdili predstavnici političkih partija iz Republike Srpske. Ne smijemo dozvoliti preglasavanje u BiH, što je evidentno u Ustavnom sudu BiH, a tako nešto su promovisali visoki predstavnici - rekao je Skoko.

18.10 - Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je posljednja i sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske neustavna, te usmjerena protiv interesa Srpske i Dejtonskog sporazuma.

- Na tu odluku Ustavnog suda treba reagovati i mi ćemo glasati za zaključke koje je ranije iznijela predsjednica Srpske - rekao je on naglasivši da je bitno da se usvojeni zaključci sprovode.

17.50 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH ogleda u odluci o poljoprivrednom zemljištu i usmjereno je ka centralizaciji BiH, što ne smije biti dozvoljeno.

- Time je narušena dejtonska struktura BiH u omjeru 49 prema 51 odsto. Nažalost, Ustavni sud BiH donosi političke odluke koje su usmjerene ka centralizaciji BiH i kako onda da govorimo o njihovoj legitimnosti - rekao je Žunić.

On je istakao da je Ustavni sud BiH politički instrument, a ne tumač Ustava BiH.

17.45 - Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da Ustavni sud BiH funkcioniše bez ustavnog zakona, koji je potrebno donijeti.

Stevanovićeva je rekla da je takvo neuređeno stanje korisno za neke politike, poput one SDA.

- Strane sudije, koje rade u Ustavnom sudu, kose se sa suverenitetom jedne zemlje, ali i su politički korisne za neke da uz pomoć njih preglasavaju sudije iz reda druga dva naroda, kada se donose važne odluke - rekla je Stevanovićeva.

Ona je navela da je nedopustivo da Ustavni sud bude kreator, a ne tumač Ustava BiH.

17.25 - Šef kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da sudovi u BiH ne mogu stvarati zakon, nego ga moraju primjenjivati, te da imovina pripada Srpskoj.

- Imamo visoke predstavnike u BiH koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum, ali i evropske i konvencije UN. To su u Drugom svjetskom ratu radile Nezavisna Država Hrvatska i fašističke zemlje - rekao je Banjac.

On kaže da neko želi, promovišući politiku jednog naroda, da oduzme prava srpskom narodu.

17.01 - Počela rasprava.

16.54 - Lider SP-a Petar Đokić rekao je da u BiH jedna stranka - SDA i jedan narod imaju monopol i da je Srpska uvijek upozoravala na štetnost odluka donesenih na nivou BiH.

16.48 - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je na jedinstvo svih u Srpskoj.

- Ustavni sud BiH je negacija principa na kojima počiva BiH jer u njemu nema mogućnosti zaštite vitalnog nacionalnog interesa - naveo je Stevandić.

16.33 - Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da međunarodni predstavnici u suštini stoje iza odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

- Mi se razlikujemo o percepciji BiH. Mi poštujemo Dejton, a Bošnjaci žele unitarnu zemlju - naveo je Čavić.

16.24 - Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić rekao je da se "na primjeru Ustavnog suda najbolje ogleda sva apsurdnost BiH".

- Oni koji se najviše zalažu za BiH neće da shvate da je ona tvorevina koja počiva na dva stuba - Republici Srpskoj i Federaciji. Ako urušite jedan stub - Srpsku, onda urušavate tu tvorevinu. Danas odlučujemo da li ćemo ovo pitanje iskoristiti za međusobne razmirice ili ćemo zajedno stati u odbrani otadžbine. Pozivam vas da uradimo ovo drugo. Srpska mora da bude iznad svake partije - poručio je Nešić.

16.12 - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu neprihvatljiva.

- Najveći problem ove zemlje je taj način donošenja odluka u institucijama BiH, posebno u Ustavnom sudu, gdje se odluke donose preglasavanjem - naveo je Borenović.

16.11 - Na sjednici se obratio predsjednik SDS-a Mirko Šarović. On je podsjetio dasu lideri političkih stranaka usaglasili zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Šarović je istakao da je njegov stav da srpski politički predstavnici treba da se okupe i pokušaju da nađu zajedništvo u vezi sa ovako krupnim pitanjima.

- Naš odgovor na odluku Ustavnog suda BiH treba da bude u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šta ćemo sa ovakvim sudom. To su po meni glavna pitanja. Nije pametno da sada pričamo o referendumu, otcjepljenju i slično. Za to ima vremena i o tome ćemo kada dođe vrijeme - naglasio je on.

15.55 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je NSRS ključno mjesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda. On je obraćanje započeo riječima: "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit").

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište.

15.49 - Predsjednica Srpske iznijela je zaključke o o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

15.15 - Obraćanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović

- Za Bosnu i Hercegovinu možemo reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi. I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su okolnosti političke krize - rekla je Cvijanovićeva.

15.10 - Na početku sjednice, na prijedlog Komsiije za izbor i imenovanje, Narodna skupština je dodijelila mandat poslaniku Momčiću Antoniću (SNSD), nakon što je konstatovan prestanak mandata poslaniku Zoranu Tegeltiji, koji je izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

U informaciji predsjednice Srpske, navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto.

Podsjeća da je visoki predstavnik donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo, da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Ćute na sve što radi bošnjačka politika