latinica  ћирилица
17/02/2020 |  15:30 | Autor: SRNA

Šojgu: Podrška Moskve samostalnoj politici Beograda

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima podršku Rusije u samostalnoj politici koju sada vodi.
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin)

- Danas Srbija vodi novi život, većina društva se okupilo oko rukovodstva zemlje koja u složenim uslovima vodi svoju samostalnu spoljnu politiku - rekao je Šojgu na svečanosti, nakon što je postao počasni doktor Univerziteta odbrane Srbije.

On je dodao da Srbija podržava Rusiju u suprotstavljanju pokušajima da se namjerno falsifikuju događaji iz Drugog svjetskog rata, te da pojedine zemlje falsifikuju srpsku i rusku herojsku prošlost.

Prema njegovi rečima, to pokušavaju da urade kroz nametanje idola nacizma i rehabilizacije fašizma.

On je čestitao Dan državnosti Srbiji i poželio napredak i mir narodu Srbije, istakavši da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta odbrane u Beogradu.

Ruski ministar odbrane podsjetio je na vjekovnu bliskost i duhovne veze dva naroda, te naveo da i današnja ceremonija ističe visok nivo partnerstva dvije zemlje u oblasti odbrane.

Šojgu je dodao da raste broj redovnih zajedničkih vježbi i da svake godine raste broj srpskih vojnih stručnjaka koji se obrazuju u Rusiji.

On je rekao da razvoju vojne saradnje dvije zemlje pomažu davne duboke veze i duhovna bliskost dva naroda, te podsjetio na borbu Srba i Rusa "rame uz rame" protiv zajedničkog neprijatelja, u 19. vijeku za slobodu Balkana, a u 20. vijeku kada su branili nezavisnost.

Šojgu je napomenuo da je Rusija podržavala Srbiju za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine, te podsjetio na herojski marš i rusko zauzimanje aerodroma "Slatina" u Prištini.

On je podsjetio na agresiju NATO-a protiv tadašnje Јugoslavije i proglašavanje nezavisnosti Kosova, te da je to imalo teške posljedice za civile i ekonomiju i infrastrukturu Srbije.

Šojgu je izrazio zahvalnost Srbiji što zajedno sa Rusijom učestvuje u obilježavanju 75 godina od velike pobjede, uključujući i centralnu manifestaciju 9. Maja na Crvenom trgu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da kadeti imaju mnogo toga da nauče od ruskog ministra odbrane.

On je odao priznanje ruskom ministru odbrane na svemu što je učinio za rusku vojsku, istakavši da je Šojgu, time što je postao počasni doktor Univerziteta odbrane učinio veliku čast Srbiji.

- Uz /predsjednika Rusije Vladimira/ Putina ste od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svijetu koja je u stanju da zaštiti mir. Mir u kojem živite je posljedica jake vojske. U politici postoje samo interesi, nema ljubavi - to važi za sve one koji nisu upoznali našeg druga i brata generala Šojgua - rekao je Vulin.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović rekao je da je Šojgu dobio počasni doktorat kao osvjedočeni prijatelj Srbije.

- Zalaganjem za jačanje odnosa Ministarstava odbrane Srbije i Rusije Šojgu je dao nemerljiv doprinos saradnji dvije zemlje - naveo je Radovanović.

Radovanović je posebno istakao značaj saradnje u obrazovanju vojnika i obuci srpskih pilota u vojnim školama u Rusiji.

Vulin i Šojgu su prethodno posjetili izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.