latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:39 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

U Srpskoj od malignih bolesti godišnje oboli oko 35 djece

U Republici Srpskoj od malignih bolesti svake godine oboli oko 35 djece, a trenutno ih je više od 600 koja su izliječena, rekla je šef Odjeljenja dječije hematoonkologije na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Јelica Predojević.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci prije početka akademije "Za hrabra mala srca" organizovane povodom 15. februara - Svjetskog dana djece oboljele i liječene od malignih bolesti, da je procenat izliječene djece do 70 odsto.

- Od prošle godine od malignih bolesti oboljelo je 31 dijete i najveći broj njih se liječi u UKC-u u Banjaluci, a izvjestan broj djece u inostranstvu zbog nedostajućih terapeutskih ili dijagnostičkih mogućnosti - pojasnila je Predojevićeva.

Prema njenim riječima, tačan uzrok malignih oboljenja se ne zna, ali se svima preporučuje zdrav stil života koji, prije svega, podrazumijeva zdravu ishranu.

- Јednako je važno i zdravlje majke u trudnoći, ishod trudnoće, izloženost majke mnogim agensima, posebno radijaciji i nekim lijekovima, kao i genetika i kasnija izloženost djeteta radijaciji, lijekovima, lošoj prehrani. Bitna je i pravovremena vakcinacija - naglasila je Predojevićeva.

Ona je poručila da se najveći broj malignih oboljenja može uspješno izliječiti u Republici Srpskoj, ali u izvjesnim situacijama kada su potrebni komplikovani hirurški zahvati ili savremena biološka terapija, pacijenti se šalju u Srbiju ili dalje.

- Imamo pacijente koji se liječe u SAD i širom Evrope - dodala je Predojevićeva.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Vita Malešević rekla je da je cilj Udruženja da se oboljela djeca i njihovi roditelji ne osjećaju usamljeno i da im se pruži nada u izlječenje.

Ona je navela da Udruženje svake godine povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka organizuje akademije i uruči zahvalnice prijateljima Udruženja, a ove godine je to ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić jer je omogućila da se djeci koja su pri kraju liječenja pomogne da budu uvedena u predškolsko vaspitanje u godini pred polazak u školu.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić smatra da se roditelj ne može naći u težoj situaciji od one kada mu je dijete bolesno, a grad može pomoći da se oni ne osjete sami.

- Kao institucija možemo da, promovišući zdrav stil života, imamo i zdravije odrastanje naše djece, što i činimo izgradnjom igrališta i fiskulturnih sala - dodao je Amidžić.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara. Uspostavljen je 2002. godine i danas se obilježava u više od 85 zemalja širom svijeta s ciljem edukacije i efikasnog sprovođenja mjera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života djece oboljele od malignih tumora.

Svake godine u svijetu oboli više od 160.000 djece od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 djece umre.