latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:11 | Autor: SRNA

Čavić: Interesi Srpske moraju biti zaštićeni

Lider NDP-a Dragan Čavić izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu politička, a ne pravna i da interesi Srpske moraju biti zaštićeni.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

- Sve političke apelacije Bošnjaka Ustavni sud BiH je prihvatio, a one koje smo mi upućivali bile su odbačene. Ne može država biti pravna ako su odluke sudova političke. Nemoguće je da Seada Paravlić, koja je bila član SDA, izbaci svoju ideologiju iz glave. Nije je izbacila, nego je profiliše na drugi način - rekao je Čavić na posebnoj sjednici Narodne skupštine o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

On kaže da ne treba zaboraviti da Bošnjaci i dio međunarodne zajednice Srpsku smatraju "političkom nepravdom".

- Autonomija koju Republika Srpska ima u BiH mora biti poruka da se više ne smije popuštati. Pitanje imovine nije simboličko i nemoguće je odvojiti građevinsko zemljište od poljoprivrednog i ne vidjeti da će u perspektivi Srpska ostati bez svoje imovine, jer je to tendencija. Ovim pitanjem određujemo sudbinu onih koji dolaze poslije nas - rekao je Čavić.

On je naglasio da je potpuno jasno da su sve maske o Ustavnom sudu BiH pale, jer ne postoji više mogućnost da ova činjenci bude previđena i da se ne reaguje.

- Ukoliko se pređe preko ovakve odluke, ona će biti u narednim godinama profilisana drugim apelacijama, a vladavine prava neće biti, nego politike. Ovo je prilika da politički predstavnici Srpske pokažu da vladavina prava u BiH ne funkcioniše. SDA se želi boriti za unitarnu državu, a mi ćemo se boriti na onaj način kada smo puške zamijenili olovkama i vjerujem da ćemo danas biti jedinstveni - zaključio je Čavić.