latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:23 | Autor: RTS

Bošković: Članstvo u NATO najbolja odluka vlasti

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković smatra da bi situacija u toj zemlji bila potpuno drugačija da nije članica NATO-a i da je to najbolja odluka aktuelne vlasti.
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Bošković je na predavanju o bezbjednosti kao ekonomskom resursu studentima Ekonomskog fakulteta u Podgorici, istakao da je neutralnost nemoguća kada je Balkan u pitanju jer je to pokazala istorija, prenosi RTCG.

- Da ostavimo emocije po strani i istoriju, najispravnija odluka je donesena 2017. godine kada smo postali dio Alijanse. Mislim da će vrijeme koje dolazi i koje trenutno živimo to i pokazati. Siguran sam i da bi aktuelna situacija bila potpuno drugačija da Crna Gora nije članica NATO. Znate da ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, da možete računati i na vojsku i na sredstva ostalih 28, uskoro 29. članica Alijanse - rekao je Bošković.

Naveo je da brojke za prethodne tri godine pokazuju da se rast stranih direktnih investicija iz zemalja NATO uvećao za "nekoliko stotina procenata" i dodao da je to slučaj sa svim zemljama istočnog bloka koje su pristupile Alijansi.

Bošković smatra da je sajber bezbjednost trenutno najveći izazov za čovječanstvo.

- Ono što je Crna Gora pretrpjela od 2014. godine na ovamo je jedinstven primjer u svijetu. Preživjeli smo "više vrsta specijalnih ratova" koji su se vodili protiv nas, a sada se ponavlja isti scenario iz 2016. i 2017. godine, sa mnogo perfidnijom namjerom. Mi smo sada, kada su sajber kapaciteti u pitanju, u saradnji sa SAD značajno podigli znanje i resurse na viši nivo" - zaključio je on.