latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:27 | Autor: SRNA

Prijedor: Posebna sjednica sazvana da se ne naruši ugled Skupštine

Grupa od 17 odbornika Skupštine grada Prijedora saopštila je danas da je posebnu sjednicu Skupštine, koja će biti održana sutra, zatražila da bi se izbjeglo narušavanje ugleda Skupštine.
Skupština grada Prijedor - Foto: RTRS
Skupština grada PrijedorFoto: RTRS

- Postalo je sasvim očigledno da je predsjednik Skupštine pod direktnim uticajem gradonačelnika Prijedora i da zajednički u ovom momentu pokušavaju blokirati rad Skupštine, kako bi spriječili donošenje odluka koje očigledno nisu u interesu gradonačelnika i njegove partije DNS-a - navodi se u saopštenju ove grupe odbornika, koje je potpisalo svih 17 odbornika.

Oni navode da se u svim normalnim demokratskim sistemima volja većine u Skupštini poštuje, ali da "to pravilo za DNS i predsjednika Skupštine izgleda vrijedi samo dok su oni dio skupštinske većine".

- Mi ćemo i dalje, bez obzira na njihove pokušaje opstrukcije, da radimo na raskrinkavanju dvolične politike DNS-a, ukazivanju na nedomaćinsko trošenje budžeta grada od strane gradonačelnika i da radimo u interesu svih građana Prijedora - navodi se u saopštenju.

Reagujući na izjave predsjednika Skupštine grada Prijedora Ajdina Mešića 14. februara da na sastanku šefova odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora toga dana nije postignut dogovor o terminu održavanja redovne sjednice, ova grupa odbornika tvrdi da je problem nastao kada su sa tog sastanka izašli predsjednik i gradonačelnik da se konsultuju "u četiri oka".

- To se nikada nije desilo u posljednjih dvadeset godina. Nakon povratka u salu, predsjednik je kategorično odbio i termin 19. februara i predložio sedmicu između 24. i 28. februara, a što nije bilo u skladu sa Poslovnikom - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su odbornici skupštinske većine imali poslovničku mogućnost da održe sjednicu i 20. februara bez prisustva predsjednika Skupštine, ali da su od te mogućnsoti odustali iz poštovanja prema situaciji u kojoj se taj dan nalazi predsjednik Skupštine.

- Predsjednik je prekršio Poslovnik i ignorisao volju natpolovične većine odbornika - zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo svih osam odbornika SNSD-a, svih pet samostalnih odbornika, oba odbornika PDP-a, jedan odbornik DF-a i jedan od pet odbornika SDS-a.

Ostalih 14 odbornika čine šest odbornika DNS-a, četiri od pet odbornika SDS-a, tri odbornika SDA i jedan odbornik SDP-a BiH.

Posebna sjednica Skupštine grada Prijedora biće održana sutra u 10.00 časova.