X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/02/2020 |  18:56 ⇒ 22:12 | Izvor: SRNA

Višković: Neće biti knjiženja zemljišta Srpske na BiH (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu - rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

On je rekao da je ovakva odluka Ustavnog suda BiH sramotna za pravnu struku i kontradiktorna.

- Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota donijeti ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje - rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Srpske.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR, te naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana prije nekoliko godina, a nije imala imovinu.

- Tada smo rekli zašto će nekom neka komisija kada nema o čemu odlučivati i nema imovine. Dakle, kada su formirali Komisiju imali su u pozadini ova dešavanja. Da ne pominjem da je u javnosti ranije govoreno da nam treba zajednički zakon o poljoprivredi, te jedno ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH - pojasnio je Višković.

On je rekao da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske lani usvojen i da najbolja obradiva zemlja ne bi stajala u korovu.

- Cilj je bio da to bude imovina Srpske, da mi to možemo davati pod koncesije i da svi od toga imamo koristi, kako ljudi koji je obrađuju, tako i Srpska - naveo je Višković.

Ustavni sud BiH je ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.