latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:39 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Sarajevo ćuti dok Cerić vrijeđa druge narode u BiH

Umjesto da, kao "idejni tvorac" za uspostavljanje terorističke mreže u BiH, kako su ga ranije okarakterisale i neke od stranih službi, za svoja djela krivično odgovara, bivši reis Islamske zajednice Mustafa Cerić, po ko zna koji put šalje poruke koje vrijeđaju druge narode u BiH.

Cerić čestita godišnjicu pobjede iranske Islamske revolucije i veliča nedavno ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je pripremao teroristički napad i na BiH. Na Cerićeve najnovije ispade opet ćute zvaničnici Islamske zajednice, istražni organi, bošnjački političari i sarajevska javnost!

Srbomržnja bivšeg reisa Mustafe Cerića postala je dijagnoza. Јoš od 90-ih godina prošlog vijeka kada je sa minbera zagrebačke džamije okupljao vođe islamističkih organizacija, islamskim ekstremistima utirao put ka BiH, prikupljao petro-dolare za ratovanje protiv Srba i za žigosanje Srba! Kao vjerski poglavar u ahmediji, fašizam je pripisivao srpskom narodu. Osumnjičene muslimanske ratne zločince uzdizao u gazije! Prijetio "arapskim proljećem" na ulicama BiH. Zaklinjao se u "majčicu" Tursku! Neistomišljenike "čašćavao" fetvama! I "kreirao" novi rječnik u kojem je Bajram prerastao u "hižaslav"! Ahmediju je skinuo, mišljenje nije promijenio. Sada po dalekom Iranu, Cerić odaje poštu ubijenom iranskom generalu Kasemu Sulejmaniju koji je dopremao oružje mudžahedinima u BiH i pripremao terorističke napade. I čestita godišnjicu pobjede iranske Islamske revolucije.

"Uloga vrhovnog vođe islamske revolucije u pomaganju bosanskom narodu se ne može zaboraviti. Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika. Nadam se da će iransko-bosansko drvo prijateljstva svakim danom postati sve zelenije", citat je iz govora Mustafe Cerića.

Sve do posljednje "propovijedi" Cerićeva mrzilačka doktrina bilježi postojanost:"Nismo isti oni koji smo u Sarajevu muslimani i oni koji su pravoslavni u Banjaluci, nismo isti zato što u srpskom narodu postoji srpsko-pravoslavni fašizam".

Cerićeve otrovne strijele metu nisu tražile samo među Srbima. Prijetile su i Hrvatima. I Ustavu BiH. U bogatom opusu u kojem je druge i drugačije nekažnjeno marginalizovao, neargumentovano vrijeđao, potcjenjivao... u Sarajevu jednako kao i u Teheranu, ili Novom Pazaru, "hižaslav" Cerić sa ili bez ahmedije, Bosnu je svojatao prvo samo muslimanima, a potom sa zakašnjenjem "nacionalno" osviješćen - samo Bošnjacima.

– U ratnom periodu koristilo se zaglavlje "Islamska republika BiH" u tim protokolima o saradnji koji su sa Iranom bili uspostavljani, a neposredno nakon rata ta dokumentacija je uništavana. Ali, to nama govori o motivima i o karakteru rata u BiH. Mislim, da je vrijeme da se stvari pogledaju pravim očima - rekao je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, Predrag Ćeranić.

Stiče se utisak, kažu bezbjednosni eksperti, da je penzionisani vjerski poglavar, čiji je uticaj bio nemjerljiv kod Izetbegovića starijeg, mlađem postao trbuhozborac.

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević navodi da se pribojava da je Cerićevo putovanje u funkciji da se Bakir Izetbegović ne istura i ne kompromituje, da bi se sa jedne strane poslala poruka u ime "Islamske republike BiH".

- Da te poruke ipak dođu do Irana da se Iran ne naljuti, a da sa druge strane to uradi Cerić za koga se zna da je anglo-američki igrač - pojašnjava Galijašević.

Ali, Sarajevo još progledalo nije! Јer umjesto osude posljednjeg i svih prethodnih Cerićevih istupa, sve glasnije odzvanja njegov eho o BiH sa bošnjačkom dominacijom i sistemskom islamizacijom.

- Neka kažu iskreno da se oni zalažu za jednu veliku bošnjačku državu u kojoj neće biti drugih osim Bošnjaka i neka kažu iskreno da svako onaj ko ne misli kao oni treba da ide ili da nestane - ističe profesor istorije Čedomir Antić.

I kako god da se u rovitoj BiH završi ova epizoda bošnjačke dominacije u pokušaju, ne treba zaboraviti da Cerićeva "patologija" nije usamljena! Na to opominje i istorija još od Benjamina Kalaja!