latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:47 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Nova skupštinska većina u Drvaru - podrška za načelnicu Dušicu Runić

Nova većina u Skupštini opštine Drvar, koju čine odbornici SNSD-a, HDZ-a BiH i PDP-a, na vanrednoj sjednici, za predsjednika opštinskog Vijeća izabrala je SNSD-ovog Milana Kunića. Nakon dva mjeseca, usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju opštine Drvar, i Nacrt opštinskog budžeta za ovu godinu.

Nova većina u drvarskom parlamentu poništila je sve dosadašnje akte ovog tijela, koji su, kako smatraju, doneseni protivzakonito.

- Oni su donijeli smjenu predsjednika Vijeća, komisije za izbor i imenovanje, nakon toga, kao što svi znamo u BiH, išli su na opoziv načelnika što je nespojivo, ne samo sa poslovnikom nego i sa zakonima BiH - rekao je Vanja Krneta, šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Drvar.

Glasovima devet odbornika, na mjesto potpredsjednika Skupštine opštine Drvar izabran je Stijepo Vukančić iz HDZ-a BiH, dok je za predsjednika drvarske Skupštine, umjesto Јasne Pećanac iz Socijalističke partije imenovan SNSD-ov Milan Kunić.

- Skupština će nastaviti raditi kao što je radila i do sada, prije ovih smjena, pred nama su neki novi projekti - kaže Kunić.

Јasna Pećanac smatra da su odluke na današnjoj vanrednoj sjednici - nezakonite.

- Јa sam prekinula sjednicu, i nakon toga sam očekivala da se to ispoštuje, međutim, sjednica je nastavljena sa podrškom odbornika Milana Balabana, što je njegovo legitimno pravo - ističe Pećanac.

Јednoglasno je usvojena odluka o privremenom finansiranju opštine od 1. januara do 31. marta. Usvojen je i nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 4.923.550 KM.

- Od danas napokon možemo da se posvetimo svakodnevnim poslovima, a to je realizacija infrastrukturnih projekata koji su najavljeni u prethodnom periodu - dodala je Runićeva.

Runićeva je dodala da je u ovom momentu, kada imaju podršku Srpske i Srbije, Srbima u Federaciji najpotrebnije jedinstvo.

Stvari u drvarskoj Skupštini vraćene su u okvire poslovnika i zakona, poručio je SNSD-ov Nikola Špirić.

- Moja poruka Drvarčanima je da se ne svađaju, da čuvaju Drvar i bave se razvojem i obnovom, i da iskoriste blagonaklonost i Srbije i Republike Srpske, prije svega predsjednika Vučića i Dodika da se tamo ljudima pomogne da ostanu i da se obezbjeđuju nova radna mjesta - navodi Špirić.

Nažalost, ima i onih koji su pokušali da iskoriste vanposlovnička sredstva da jurišaju na vlast u Drvaru, iako se na vlast dolazi jedino putem izbora, istakao je Špirić.