X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/02/2020 |  20:24 ⇒ 23:12 | Izvor: SRNA

BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine.
Predsjednica Srpske u NSRS - Foto: RTRS
Predsjednica Srpske u NSRSFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li ima išta antidejtonsko, štetno i rušilačko u ranije predloženim i usaglašenim zaključcima od strane političkih lidera u Republici Srpskoj.

- Iako se nalazimo u ozbiljnom problemu kojim se moramo pozabaviti, Skupština je, po običaju, otišla nekim drugim tokom. To nije iznenađenje, ali jeste razočarenje, s obzirom na to da je tema antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda, u kojem odlučuju strane sudije, previše važna - rekla je predsjednica Srpske.

Ona je podsjetila da je ovo važno pitanje uzimajući u obzir ranije sporne odluke institucija BiH i OHR-a koje su negativno tretirale pitanja identiteta Republike Srpske, poput ukidanja njenih obilježja.

- A, sada bi trebalo da se uzme i imovina. Suština napada na Srpsku jeste da se Republika dovede do toga da ničemu ne služi. To moramo zajednički da spriječimo - naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je, prije polučasovne skupštinske pauze date na zahtjev SDS-a, rekla da se Republika Srpska u zaključcima poziva samo na dosljedno poštovanje Ustava.

- Bunimo se jer su nam oduzeli prava i što ne želimo da ovi problemi dočekaju sljedeće generacije - istakla je Cvijanovićeva tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.