latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:00 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Poljoprivreda fokus razvoja Oštre Luke

U opštini Oštra Luka planiraju da u narednom osmogodišnjem periodu ulože 7,5 miliona maraka u razvojne projekte. U ovoj izrazito nerazvijenoj opštini fokus razvoja je poljoprivreda.

Opštinske vlasti u Oštroj Luci uputiće ove sedmice u javnu raspravu Nacrt strategije razvoja do 2027. godine.

Obuhvata ekonomski i društveni razvoj i zaštitu životne sredine.

Planirana je realizacija 40 projekata, a poljoprivreda je glavni pravac razvoja.

- Dosta smo snabdjeveni malinom i kupinom, jabukama, kruškama. Trenutno imamo našu liniju za cijeljenje voća i povrća, koju smo ostvarili sa Ministarstvom poljoprivrede i u saradnji sa opštinom - kaže Gordana Trkulja, predsjednica Udruženja "Vreteno" Oštra Luka.

- Insistiraćemo na proširenju zasada voća. Kod nas je karatkeristična kupina i malina kao dominantna poljoprivredna oblast kojom se ljudi bave. U stočarstvu smo takođe projektovali nekoliko projekata u vezi sa proširenjem stada, prvenstveno tu mislimo na stada ovaca i koza - precizirao je Dalibor Ljuboja, koordinator izrade Strategije razvoja Oštre Luke.

U izradi Nacrta strategije razvoja opštine Oštra Luka učestvovali su i građani.

- Ova strategija razvoja će stvarno biti dobro rješenje za sve grupe ljudi, koje do sada nisu obuhvaćene, u smislu da se njihove potrebe uobliče i kanališu na način da se poboljša način života u našoj sredini - istakao je predstavnik građana Veljko Kuridža.

U Oštroj Luci kažu da će raditi na popularizaciji Grmečke koride, za koju ističu da je opštinski turistički brend. Planirana je i sanacija objekata osnovnih škola.

- Bilo bi potrebno stavljanje u funkciju određenog dnevnog centra koji bi bio neka vrsta preškolske ustanove za djecu tog uzrasta, jer sam imamo situciju da roditelji voze djecu u Prijedor - dodao je Ljuboja.

U oblasti zaštite životne sredine planiraju proširenje kapaciteta za odvoz smeća.