latinica  ћирилица
18/02/2020 |  11:28 ⇒ 11:39 | Autor: sputniknews.com

Šojgu: NATO nije uspio da slomi srpski narod

Srpski narod nije bio slomljen u NATO agresiji, zahvaljujući svojoj hrabrosti i duhovnoj snazi, napisao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u knjizi utisaka na izložbi "Odbrana 78" u Beogradu.
Sergej Šojgu (foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Sergej Šojgu (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

U okviru zvanične posjete Srbiji Šojgu je juče posjetio izložbu "Odbrana 78", posvećenu NATO agresiji 1999. godine u Beogradu. Na njoj su predstavljeni dokumentarni materijali i video snimci bombardovanja Јugoslavije i borbenih dejstava na Kosovu.

- NATO agresija protiv Јugoslavije odnijela je živote mnogih nevinih ljudi - žena, staraca, dejce. Međutim, srpski narod nije bio slomljen zahvaljujući hrabrosti i duhovnoj snazi. Nemamo pravo da zaboravimo tu tragediju i naša dužnost je da učinimo sve što možemo, kako se ništa slično nikada ne bi ponovilo - naveo je Šojgu u poruci.

Podsjetimo, tokom posjete Beogradu ruski ministar se sastao i sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Oni su položili vijence na Spomen-obilježje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu i položili kapsulu u spomen-ploču "Večne vatre", a ruskom ministru uručen je počasni doktorat za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta odbrane.

Sedamdeset osam dana NATO agresije

NATO snage su 24. marta 1999. godine započele vojnu operaciju protiv Јugoslavije pod nazivom "Milosrdni anđeo".

Formalni povod za vazdušne udare bile su optužbe protiv zvaničnog Beograda da sprovodi etničke čistke protiv albanskog stanovništva Kosova.

Savjet bezbjednosti UN nije dao dozvolu za bombardovanje Јugoslavije. Prilikom NATO agresije stradalo je oko 2.000 civila, uništeni su objekti infrastrukture, administrativne zgrade i kuće.

Ni poslije dvije decenije ne postoji tačan spisak svih žrtava, a procjene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno. Međutim, njihova imena niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.

Za sada se zna da je za 78 dana agresije poginulo najmanje 79 djece i 754 pripadnika Vojske i MUP-a.

Za 11 nedjelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Јugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.