latinica  ћирилица
18/02/2020 |  12:37 | Autor: sputniknews.com

Učiteljica iz Bara dobila uslovni otkaz zbog štrumpfova u trobojci

Učiteljica barske OŠ "Јugoslavija" Rada Višnjić, koja je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, kažnjena je uslovnim prestankom radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mjere učini težu povredu radne obaveze.
Rada Višnjić - Foto: Novosti.rs
Rada VišnjićFoto: Novosti.rs

To je saopštila direktorica te obrazovne ustanove Biljana Vukmanović.

Ona je istakla da je postupak utvrđivanja odgovornosti učiteljice sproveden profesionalno i nepristrasno, iako su, kako je kazala "u proteklih 20 dana bili svjedoci brojnih neistina, ali i neprimerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava".

- Nakon okončanog postupka, kao direktor škole shodno zakonskim odredbama i težini povrede radne obaveze, donijela sam Odluku kojom se Radi Višnjić zaposlenoj na radnom mjestu nastavnik razredne nastave u OŠ "Јugoslavija" iz Bara, izriče mjera Uslovni prestanak radnog odnosa, sa mogć́nošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mjere učini težu povredu radne obaveze - prenosi RTCG.

Istovremeno, rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke,  saopštila je Vukmanović́.

Ona je istakla da je Školski odbor, ali i Savjet roditelja OŠ "Јugoslavija", u međuvremenu, poslao jasnu poruku "da učionica nije i ne smije da bude mjesto za bilo kakvu vrstu političkog djelovanja, kao i da je misija svakog prosvjetnog radnika da djecu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti djeteta i poštovanje različitosti - prenosi RTCG.

- "OŠ Јugoslavija" kao i do sad, ostaje na temeljima baštinjenja znanja, vještina, etičkih i kulturnih vrijednosti, multietničkog sklada i multikonfesionalnosti, uz svoju najvažniju ulogu: da se djeca u njoj osjećaju prijatno, dobrodošlo i da uspomene za svoju školu vežu samo za lijepe trenutke. Na to imaju pravo a mi, zaposleni u školi, imamo obavezu da im ostvarenje tog prava i omogućimo - navodi direktorica škole.

Ukazala je na "ogromnu potrebu razumjevanja između zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama i roditelja".

- Samo skupa, udruženi, zajedničkim naporima i saradnjom, djecu možemo izvesti na put kojim treba da hodi svaki mladi čovjek 21. vijeka - rekla je ona.