latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:48 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

U junu u Srpskoj 930 gostiju sa Kosmeta

U Republici Srpskoj će u okviru devete akcije "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" od 19. do 27. juna boraviti oko 930 đaka, nastavnika i djece sa poteškoćama u razvoju sa Kosmeta. Prednost će imati djeca koja do sada nisu dolazila kod vršnjaka u Srpsku, dogovoreno je danas u Zvečanu.
Zvečani-sastanak - Foto: SRNA
Zvečani-sastanakFoto: SRNA

Sastanku, koji je održan u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, prisustvovao je predsjednik Odbora Milorad Arlov i direktori 40 škola sa Kosmeta čiji će učenici, uzrasta 10 do 15 godina, posjetiti Republiku Srpsku.

Arlov je nakon sastanka Srni rekao da je riječ o dogovoru sa direktorima da pripreme djecu za boravak u Republici Srpskoj, sa posebnim naglaskom da zajedno sa ljudima iz centara za socijalni rad na spiskove stave djecu koja do sada nisu boravila u Srpskoj.

- Naš cilj je da što više djece, posebno iz siromašnijih porodica, izađu iz svojih sela i budu gosti vršnjaka u Republici Srpskoj - naglasio je Arlov.

On je podsjetio da je u prethodnih osam akcija u 28 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj boravilo više od 4.500 učenika i više od 400 nastavnika sa Kosova i Metohije.

- U ovogodišnjoj, devetoj akciji, u Republici Srpskoj trebalo bi da boravi oko 930 učenika i nastavnika, uključujući djecu sa poteškoćama u razvoju - članove Udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice - rekao je Arlov.

Arlov je naveo da je planom predviđeno da djeca iz Crkoleza, Banja i Osojana iz opštine Istok borave u Han Pijesku, u Prijedoru djeca iz Kosovske Kamenice i 50 dječaka i djevojčica sa poteškoćama u razvoju, a u Trebinju mališani iz Kosova Polja, Orahovca i Velike Hoče.

- U Gradišci će boraviti djeca iz Zubinog Potoka, u Višegradu iz Zvečana, na Sokocu mališani iz opštine Vučitrn, u Prnjavoru djeca iz Sočanice, opština Leposavić, a u Derventi djeca iz Parteša i Šilova kod Gnjilana - rekao je Arlov.

On je najavio da će u Šamcu boraviti djeca iz Lipljana, u Istočnom Sarajevu iz Novog Brda, mališani iz Obilića biće u Brčkom, dok će na Palama gosti biti djeca iz Štrpca, a u Novom Gradu učenici iz Leposavića.

- U Čelincu će boraviti djeca iz Zvečana, u Bijeljini iz Goraždevca i Gračanice, u Banjaluci djeca iz Osnovne škole "Branko Radičević" iz Kosovske Mitrovice, a u Doboju mališani iz Pasjana, Kosovske Vitine i Osnovne škole "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice", izjavio je Arlov.

Arlov je rekao da će domaćinima u Modriči gosti biti djeca iz Kosovske Kamenice, u Brodu iz Gračanice, u Milićima 10 učenika i nastavnik iz Kline, a u Pelagićevu učenici iz Osnovne škole "Car Lazar" iz Gušterice, opština Lipljan.

Arlov se tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici sastao sa predstavnicima Udruženja "Podrži me" i Radošem Petrovićem, direktorom i vlasnikom firme koja je izvođač radova na izgradnji Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar", namijenjenog djeci sa poteškoćama u razvoju čiju izgradnju finansiraju uglavnom donatori i institucije iz Republike Srspke.

Na sastanku je dogovoreno da radovi budu nastavljeni čim počne građevinska sezona kako bi dnevni centar korisnicima na korištenje bio ustupljen na slavu Udruženja "Podrži me" - Preobraženje Gospodnje.

Prenos sredstava Petrovićevoj firmi biće vršen odmah po uplatama donacija.

Uz Petrovića, koji se odrekao naknade za angažovanje za izvođenje radova, jedan od najvećih donatora biće srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je obećao da će donirati ličnih 50.000 evra.

Arlov je, zahvaljujući narodu Republike Srpske i njenim institucijama, pozvao institucije i građane Srbije da se uključe u najhumaniju akciju koja se sprovodi na Kosovu I Metohiji.

- Kada izgradimo dnevni centar - kao da smo izgradili crkvu - poručio je Arlov.