latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:45 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Usvojen Nacrt urbanističkog plana Bijeljine i Јanje

Sjednica Skupštine grada Bijeljina završena je u rekordno kratkom roku, a pojedine tačke dnevnog reda usvojene su jednoglasno. Usvojen je novi Nacrt urbanističkog plana Bijeljine i Јanje, a jedina rasprava vlasti i opozicije vođena je oko komunalne infrastrukture.

Skupština je usvojila Nacrt urbanističkog plana grada Bijeljine. Promjene u odnosu na dosadaši odnose se na priključak na budući autoput Bijeljina-Brčko.

-  Kada smo usvajali prostorni plan, priključak Bijeljine na autoput bio je na lokaciji kod agrotržnog centra. Međutim, baš u tom periodu bilo je usvajanje u NS RS, gdje su poslanici usvojili neke primjedbe, tako da je sada priključak na autoput preko obilaznice, odnosno direktno na industrijsku zonu - istakao je Miladin Rakić,  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljina.

Data je saglasnost na prijedlog ugovora o realizaciji projekta za izgradnju sistema za navodnjavanje na području Batkovića, koji se realizuje u saradnji sa resornim ministarstvom, uz učešće grada sa oko 15 odsto od ukupnog iznosa projekta.

- Radi se negdje oko 377 hektara kada je riječ o sistemu za navodnjavanje, a kada je riječ o uređenju kanala u dužini od 12,5 kilometara. Grad je u obavaezi da učestvuje u finansiranju ovog projekta, a njegova ukupna cijena je šest miliona maraka - rekao je mladen Savić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

Klub odbornika SNSD-a tražio je da se na sjednicu Skupštine uvrste tri tačke dnevnog reda, od kojih se najviše pažnje daje zagađenju na teritoriji grada Bijeljina, jer je kvalitet vazduha u toku sezone grijanja izuzetno loš.

-  Tražili smo da na ovu sjednicu ide akcioni plan o smanjenju zagađenja. Imali smo priliku da vidimo da je Bijeljina po indeksu zagađenja u prethodnom periodu često znala biti i najzagađeniji grad u Evropi, sa nekim indeksom od čak preko 700. Ono čime nismo zadovoljni jeste izvještaj o stanju puteva, izvještaj o stanju javne rasvjete, izvještaj o stanju nekih komunalnih ulaganja - kaže šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Bijeljina Aleksandar Đurić.

Na sjednici je usvojen i program izgradnje i održavanja javne rasvjete, u kojem se navodi da će u toku godine biti zamijenjeno oko 3.600 sijalica novom led rasvjetom, gdje se u narednih 10 godina predviđa ušteda od oko dva miliona maraka.