latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:52 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

U bolnici "Sveti vračevi" prvi put urađena operacija karotidnih arterija

U bijeljinskoj bolnici "Sveti vračevi" danas je prvi put urađena operacija karotidnih arterija. Operaciju su izveli stručnjaci sa beogradskog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u saradnji sa domaćim ljekarima. Tako je nastavljena saradnja bijeljinske bolnice sa institutom "Dedinje".

Tim vrhunskih stručnjaka sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", predvođen načelnikom Odjeljenja vaskularne hirurgije Nenadom Ilijevskim, danas je u bijeljinskoj bolnici prvi put izveo složenu operaciju karotidnih arterija.

 - Radi se o pacijentu koji je već operisao srce prije nekoliko godina, kome je srčani mišić, zbog ranijih infarkta koje je imao,  bio ozbiljno oštećen - rekao je Ilijevski.

Desetine hiljada ovakvih operacija izvedene su na institutu "Dedinje", ali je još veći uspjeh za svakog profesora da druge kolege poduči ovakvim zahvatima.

- Ovdje se osjećamo kao kod svoje kuće, a i kako bi drugačije, nismo daleko da ne možemo da sarađujemo, da učimo, da se usavršavamo, a i da smo mnogo, mnogo dalje, opet smo toliko blizu, koliko se volimo i koliko nam je stalo da učinimo dobro za naš narod za našu Republiku Srpsku - naglasio je Milovan Bojić, direktor IKVB "Dedinje".

Današnjim pionirskim poduhvatom u vaskularnoj hirirgiji otvorena su vrata za dalju primjenu ove i sličnih operativnih procedura u bijeljinskoj bolnici.

- Ovaj događaj je poseban za Bijeljinu, za bijeljinsku bolnicu jer na ovaj način mi ćemo naše pacijente, iz Semberije i ove regije, usmjeriti ka nama, odnosno poštedjećemo ih da odlaze u neke druge centre i da traže pomoć. Ovdje će dobiti zaista vrhunsku zdravstvenu uslugu - ističe Milica Lovrić, direktor Bolnice "Sveti vračevi".

Usvajanje novih procedura liječenja od velikog je značaja ne samo za ovu zdravstvenu ustanovu, već i za širu zajednicu.

- Glavni resurs u sistemu zdravstvene zaštite je upravo ljudski resurs i samo edukacijama i usavršavanjem možemo postići cilj, a to je unapređenje zdravstvene zaštite - naglasila je pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Ljiiljana Ivančević. 

 Ljekarski tim bijeljinske bolnice usvojio je danas nova znanja ,a njihovo obučavanje biće nastavljeno kako bi u budućnosti mogli samostalno da izvode ove i druge srodne zahvate.