latinica  ћирилица
18/02/2020 |  17:37 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Mazalica: Novalić krši Dejtonski sporazum

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da premijer Federacije BiH Fadil Novalić krši Dejtonski sporazum, izjavljujući da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je rekao da je prema Aneksu 2 Dejtonskog sporazuma obaveza entiteta da međusobno utvrde međuentitetsku granicu, odnosno liniju razgraničenja.

- Pri tome, bitno je da se zadrži omjer 51 /FBiH/:49 /Republika Srpska/. Utvrđivanje razgraničenja apsolutno je dejtonski i svako odbijanje da se implementiraju obaveze iz Dejtonskog sporazuma kršenje je tog sporazuma - ocijenio je Mazalica.

On je rekao da bi međunarodna zajednica, koja poslovično kritikuje Srpsku kada ona želi da očuva svoja prava i nadležnosti definisane Dejtonskim sporazumom, sada trebalo da reaguje na izjave poput Novalićeve u kojima se krši Dejtonski sporazum.

Narodna skupština juče je usvojila zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.