latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:45 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Od pola miliona predratnih Srba u FBiH se vratilo tek 56.000

Opstrukciju povratka Srba u Federaciju vrše svi nivoi vlasti i u svim segmentima života ove populacije, tvrde u Odboru za zaštitu prava Srba u ovom entitetu. Reagajući na jučerašnje izjave predstavnika bošnjačkih stranaka u Narodnoj skupštini, navode da statistika pokazuje da se od pola miliona predratnih žitelja srpske nacionalnosti u Federaciju vratilo tek 56.000.

Statistički podaci govore jedno, a bošnjački poslanici u NS RS drugo. Preman njihovim tvrdnjama, u Tuzli je 1991. godine živjelo 23,3 odsto Srba, ili nešto više od 20.000.

- Nije nikako moglo biti protjerano 80.000 Srba. Ali, bez obzira koliko ih je protjerano i na koji način su otišli, treba žaliti za svakim čovjekom, pogotovo nevino stradalim- rekao je šef Kluba poslanika SDA u NS RS Edin Ramić.

Ramićevi navodi nisu istiniti, tvrde u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. Od ukupno stotinak hiljada izbjeglih Srba, na područje Tuzlanskog kantona vratilo se manje od sedam odsto predratnih žitelja i to uglavnom starih lica. Povratak Srba opstruišu svi nivoi vlasti.

- Opstruišu na svaki način, od toga da neće da stave ćirilicu na tablu, do toga da se bliokira i ne dozvoljava izgradnja puteva. Na svaki se način blokira povratak - ističe Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

U Odboru za zaštitu prava u Federaciji BiH kažu da se od pola miliona predratnih žitelja srpske nacionalnosti u Federaciju vratilo manje od 10 odsto. Malobrojni srpski povratnici nemaju skoro nikakve uslove za život.